PC devi Acer satılıyor mu?

Önemli PC üreticilerinden biri daha satılmanın eşiğinde. Ama gelen açıklama, oldukça ilginç!

PC devi satılıyor mu?

Acer'ın kurucusu ve başkanı Stan Shih'in açıklamalarına göre Acer, kendisini satın alacak daha büyük bir firmayı bekliyor. Ancak Shih'in söylediğine göre, satın alımı gerçekleştirecek potansiyel bir alıcı, içi boş bir firma ile karşılaşabilir.

Shih'in Tayvan medyasına söylediğine göre "ABD ve Avrupa yönetim ekipleri genel olarak parayla ilgileniyorlar, CEO'ları sadece para için çalışıyor. Ama Tayvanlılar daha çok görev hissi ve duygusal faktörler ile ilgileniyor." Reuters, bu açıklamayı Acer temsilcileri aracılığı ile doğrulamış durumda.

Acer'in ikinci çeyrekte 4.56 milyon PC sattığı tahmin ediliyor ve bu miktar da PC marketinin yüzde 6.7'si için yeterli oluyor. Dünya'nın en büyük beşinci PC üreticisinin PC marketindeki payı, bir önceki yıla göre yüzde 7.6 oranında düştü. Acer, PC satışlarında en büyük rakipleri Dell, HP ve Lenovo'nun çok gerisinde kalmış durumda.

Shih'in açıklamaları, Acer'in hisselerinin ciddi bir düşüşte olduğu bir ana denk geldi. Hisseler, 25.50 dolarlık yüksek değerinden 9.71 dolara kadar inmiş durumda. Acer, 2015'in ilk yarısında 90 milyon dolarlık bir kayıp bildirdi. Firma, bir önceki yılın aynı dönemde ise küçük bir kar bildirmişti. Aspire R13, Aspire R7 ve Aspire Switch 10 gibi yenilikçi tasarımlara rağmen, gerilemekte olan PC marketi 2011, 2012 ve 2013'teki kayıplara katkıda bulundu. Ancak firma, Chromebook marketinde başarıyı yakalamıştı.

PC üreticileri, içinde bulunduğumuz PC-sonrası çağda Apple'ın iPad'inin öncülüğünü yaptığı tabletlere karşı yarışmakta zorlanıyor. Ancak son birkaç çeyrek içerisinde, tablet marketi de düşüşe geçti. Microsoft ve ortakları, bu son değişimin 2'si 1 arada cihazların kendilerini göstermelerine yardımcı olacağını ümit ediyor. Bir iPad'in aksine 2-in-1 Windows cihazlar bir klavye takıldığında dizüstü bilgisayarların yerini alabiliyor.

Asus tarafından gerçekleştirilecek bir satın alım, birleşmiş firmaların en yukarıdaki üç PC üreticisine karşı daha rahat bir şekilde rekabet etmelerini sağlayabilir. Ancak Acer veya Asus henüz bu konuda yorum yapmış değiller.

HP, Dell veya Lenovo'nun Acer'i almak ile ilgilenip ilgilenmeyecekleri ise belli değil. Dell, Ekim 2014 tarihinde firmasını özele çekerek yatırımcılara rapor verme zorunluluğundan kurtuldu ve HP, PC iş alanını eğlence kolundan ayırmayı planlıyor...

Okuyucu Yorumları