PC ile dijital ses kaydı

İnternetten müzik ve MP3 kaydı yapmak ve bunları tek kuruş ödemeden, üstelik de yasal olarak CD’ye kaydetmek artık çok kolay. CHIP, size başarılı bir kayıt için gereken tüm araçları sunuyor.

PC ile dijital ses kaydı

Konfor: İnternet radyosundan zaman ayarlı ses kaydı

Total Recorder’ın sahip olduğu zaman ayarı sayesinde kayda başlanmasını ve bitirilmesini istediğiniz tarih ve saati belirleyebilirsiniz.

Zaman ayarı, özellikle bazen birkaç saatlik gecikme ile başlayabilen internet üzerinden yapılan canlı yayınlar için olukça kullanışlı bir işlev. Total Recorder ile kayıt zamanı ayarlamak için ilk olarak Options / Schedule komutunu çalıştırın ve Record / Play Schedule penceresindeki New düğmesine tıklayın. Artık zaman ayarı yapılan iş için bir açıklama girmeli ve işin türünü (Play veya Record) seçmelisiniz. Şimdi işin gerçekleştirilmesini istediğiniz tarihi, saat, dakika ve saniye olarak başlangıç ve bitişi zamanı ve tekrar aralığını (bir kere, günlük veya haftalık) seçin. Daha önce de anlatıldığı gibi kayıt ve dosya özelliklerini istediğiniz gibi değiştirebilir ve direkt olarak bir dosya ismi girebilir veya zamanı gösteren bir isim şablonu kullanılmasını sağlayabilirsiniz. Zaman ayarı yaptığınız bu işin durumunu Record / Play Schedule penceresinden takip edebilirsiniz. İşin gerçekleştirildikten sonra otomatik olarak silinmesi için buradaki Delete when done seçeneğini işaretleyebilir ve En./Dis. düğmesini kullanarak işi geçici olarak devre dışı bırakabilir veya etkinleştirebilirsiniz. Ses kaydı için Total Recorder’a alternatif programlar Advanced MP3/WMA Recorder: İsminden de anlaşıldığı gibi program, ses sinyallerini doğrudan, sıkıştırılmış MP3 ya da WMA biçiminde kaydediyor. Program, sahip olduğu entegre mikser sayesinde müzik kaynağının seçimini de kolaylaştırıyor. Advanced MP3/WMA Recorder programını 30 dolara satın alabilirsiniz.

All Sound Recorder: All Sound Recorder sanal bir ses kartı gibi çalışıyor ve PC’nin oynatabildiği her çeşit ses sinyalini kaydediyor. Müzik, eş zamanlı olarak MP3,Ogg Vorbis, WAV ya da WMA biçimlerinde kodlanıyor. Bu programı 20 dolar karşılığında sınırsız olarak kullanabiliyorsunuz.

Loop Recorder: Loop Recorder, PC’nin ses kartından aldığı ses bilgilerini kaydediyor. Program ayrıca Web radyosundan alınan ses yayınlarının da kaydedilmesine imkan sağlıyor. Program 20 Euro karşılığında 16 GByte büyüklükteki müzik dosyaları için 64 bit teknolojiyi ve basit bir editörü kayıt için hizmete sunuyor.

Virtual Audio Cable: Virtual Audio Cable 64 sanal ses kartına kadar destekliyor ve çalınan bütün sesleri dijital olarak kaydedebiliyor. Ancak ücretsiz deneme sürümü sadece bir sanal Audio Port ile sınırlı ve maksimum 3 dakika uzunlukta kayıt yapabiliyor. Bu aracı 50 dolar karşılığında satın alabilirsiniz.

Web radyo: En yeni ve popüler şarkılar artık internette

Web radyo istasyonlarından en sevdiğiniz parçaları kolayca kaydedebilirsiniz. CHIP, radyo programlarından birkaçını dinledi ve şimdi sizlere en iyileri sunuyor:

En sevdiğiniz parçaları bulun: Virtual Tuner’ın arama motoru sayesinde size en uygun kanalı hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. Bulunan web siteleri tür, aktarım hızı, oynatıcı, ülke ve dile göre ayrılarak listeleniyor. Sonuç listesinde ayrıca aktarım hızları ve desteklenen oynatıcılar hakkında da ayrıntılı bilgiler veriliyor. Virtual Tuner’ın önemli bir başka hizmeti ise Top 20 ve Bottom 20 listeleri. Bunlarda en çok beğenilen ve artık işi bırakması tavsiye edilen istasyonlar listeleniyor. Sitedeki New başlığı altında en yeni istasyonlar tanıtılıyor ve varolan istasyonların güncellemeleri hakkında bilgiler veriliyor.

Bilgi için: www.VirtualTuner.com

Web’den konser kayıtları: House of Blues’un konser arşivinde (www.hob.com/ live/concerts), popüler sanatçıların canlı konser kayıtları RealVideo ve Windows Media biçiminde ve farklı bant genişliklerinde tamamen ücretsiz sunuluyor.

Bilgi için: www.hob.com

HER ZEVKE GÖRE

Radyo istasyonları

www.shoutcast.com
Shoutcast’ten binlerce özel internet radyosuna ulaşabilirsiniz. WinAmp kullanıcıları bir eklenti ile kendi müziklerini gönderebiliyorlar.

www.catchthegroove.com
İnternet radyosu The Groove’la 60’lar,70’ler ve 80’lerin Soul ve Disko müzikleri kulakların pasını siliyor.

www.classicfm.co.uk
İster Rönesans, ister Barok isterse Romantik olsun: Her çağ klasik FM’in günlük programı na dahil.

www.realguide.real.com
RealNetworks, RealGuide’la birlikte kullanılan bir RealVideo ve Audio portalı sunuyor. Burada video ve şarkıların yanı sıra film fragmanları, oyun tanıtımları ve internet radyosu bulunuyor.

www.windowsmedia.com
Microsoft’un Windows Media Player’ı için kurduğu kendi web sunucusundan, ünlü sanatçıların videoları izlenebiliyor, müzikleri dinlenebiliyor ve indirilebiliyor.

AB - BY - ÖK – SY
[email protected]

Şimdi Seçenekler / Özellikler komutunu çalıştırın ve ekrana gelen penceredeki Ses Ayarlaması Yap başlığının altındaki Kaydederken seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneğin altındaki listeden Wave / Direct Sound, genel ses ayarı veya benzer isimdeki (ses kartına bağlı olarak isimler değişiklik gösterebiliyor) seçeneği işaretleyerek Tamam düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ses kayıt seçenekleri karşınıza çıkacak.

Bazı programlar Windows Mixer için hazır konfigürasyonlar sunuyorlar. Bunları kullanmak için yine Seçenekler / Özellikler komutunu çalıştırın ve bu sefer ekrana gelen penceredeki Karıştırıcı Aygıt listesinden istediğiniz cihazı seçin.

En uygun kayıt ayarlarıyla sorunsuzca çalışın

Total Recorder ile yapılan kayıtları sorunlardan en iyi şekilde korumak için ilk olarak programın kullanacağı ses kaynağının seçilmesi gerekiyor. Bunun için de öncelikle Options / Recording Source and Parameters komutunu çalıştırın. Eğer başka bir program tarafından istenen veya çalınan bir sesi kaydetmek istiyorsanız Software, şayet ses kartına bağlı mikrofon, CD veya diğer giriş hatlarından kayıt yapmak için de Sound Board seçeneğini işaretlemelisiniz.

Windows’un sistem seslerinin de kaydedilmesini engellemek için Denetim Masası’ndaki Sesler ve Çoklu Ortam üzerinden tüm işletim sistemi uyarılarını kapatmak yerine, Options / Settings komutu ile ekrana gelen penceredeki System sekmesi üzerinde bulunan Turn off sounds assigned to system events seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Total Recorder aktif olmadığı sürece gerçek cihazları ve sürücüleri kullanmak için System sekmesindeki Playback ve Recording seçeneklerinden ilgili cihazları seçmeli ve ardından Audio playback and recording devices selected above seçeneğini işaretlemelisiniz.

Ayrıca Open / Save kartını kullanarak geçici dosyaların saklanacakları klasörü seçebilir ve File Names sekmesinden yeni dosya isimleri oluşturulurken uyulmasını istediğiniz şablonu belirleyebiliriz. Biz geniş bir boş alana sahip bir sürücü kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Kayıt için dikkat: Geniş bir hafıza ve sabır gerektiriyor

Doğru ayarları kullanarak internet kaynaklarından ve kopyalayamaya karşı korunan CD’lerden rahatlıkla kayıt yapabilirsiniz.

İnternet yayınlarından veya müzik CD’sinden yapacağınız kaydın kalitesini belirlemek için Options / Recording Source and Parameters komutunu çalıştırın ve ekrana gelen penceredeki Recording Parameters başlığı altında bulunan Change düğmesine tıklayın. Artık Named formats açılır listesinden Radyo Kalitesi, CD Kalitesi ve bunun gibi hazır biçimleri seçebilir veya tamamen kullanım amaçlarınıza uygun olarak kendiniz yeni ayarlar belirleyebilirsiniz. Yaptığınız değişiklikleri kaydedebilir ve ileride istediğiniz zaman rahatlıkla tekrar kullanabilirsiniz. Daha sonra Record düğmesine tıklayarak veya [Ctrl]+[R] tuş kombinasyonunu uygulayarak hemen kayda başlayabilir ve File / Save düğmesine tıklayarak dosyaya kaydedebilirsiniz.

İnternet yayınlarındaki boşlukların önüne geçin

İnternet yayınlarını kaydetmeyi düşünüyorsanız, yükleme sırasında karşılaşabileceğiniz kısa sessizlikler ve muhtemel bağlantı kopmaları gözünüzü korkutmasın. Total Recorder, karşılaşılabilecek muhtemel boşlukları daha kayıt aşamasında ortadan kaldırıyor. Bunun için Recording Source and Parameters penceresinde, Software başlığının altında bulunan Remove silence (Prevent Internet transmission gaps) seçeneğini işaretlemeniz yeterli. Bu sayede sabit disk alanından da tasarruf edebilirsiniz.

Yer hırsızı olmasına rağmen her amaca uygunluğu cazip

Son zamanlarda sabit disk kapasitelerinin artması ile aslında sorun yaratmıyor gibi görünse de, müzik dosyalarının WAV dosyası biçiminde kaydedilmesi çok büyük yer kaplıyor.Ancak hızlı bir işlemci ve yeteri kadar hafızaya sahip olan kullanıcılar yaptıkları kayıtları MP3 biçiminde saklayabilirler. Bunun için ilk olarak harici bir kodlama motorunun veya DLL’in bulunması şart. Eğer bunlardan birine sahipseniz Options / Settings komutu ile ulaşılan penceredeki MP3 sekmesinden seçmelisiniz. Ardından Recording Source and Parameters penceresindeki Change düğmesine tıklamalı ve Format açılır listesinden istediğiniz biçimi işaretlemelisiniz. Yaptığınız kayıtlar artık doğrudan MP3 biçiminde saklanacak.

Bilgisayarın tüm ses sinyallerini işleyebilen yazılımsal kaydediciler, düşük maliyetleri ve ekstra ses kartına ihtiyaç duymamaları yüzünden vazgeçilmez araçlar. Artık kendilerine ait bir pazarı olan bu alanda, çok çeşitli programlar bulmak mümkün. Sizler için seçtiğimiz araç, özel kullanıma uygun ve rakipleri arasındaki en ucuz seçenek olan Total Recorder. Kayıt ücreti sadece 12 Dolar olan bu programı www.highcriteria.comadresinden yükleyebilirsiniz.

Ses kaydetme ve oynatma programı olan Total Recoder ile ses kartından alınan analog sesi dijital olarak kaydedebilir ve benzer şekilde, normalde kaydedilmesine izin verilmeyen Real Player,Windows Media Player gibi diğer bilgisayar programlarından elde edilen sesleri de WAV biçiminde saklayabilirsiniz. Örneğin, internetteki canlı yayınları ve ses dosyalarını, oyunlardaki sesleri veya internet telefonu programındaki konuşmaları rahatlıkla kaydedebilir veya yaptığınız kayıtları harici programlar yardımıyla MP3 veya Ogg Vorbis biçimine dönüştürebilirsiniz. Programın en önemli fonksiyonlarından bir tanesi ise sahip olduğu otomatik zamanlayıcı ile ileriye dönük kayıt planları yapabilmenize ve hatta alarm olarak da kullanmanıza olanak tanıması.

Ekran görüntülerini yakalama ile aynı prensipte çalışan Total Recorder, diğer uygulamaların çıkardıkları sesleri kaydetmek için sanal bir sürücü kullanıyor. Bu sürücünün kurulması ve varsayılan cihaz olarak tanımlanması ile diğer programlar çıktılarını gerçek cihaza göndermek yerine, ilk olarak sanal sürücüye gönderiyorlar, ancak Total Recorder aldığı bilgileri ses kartına yönlendiriyor.

Mükemmel kayıtlar: Total Recorder kurulumu

Eğer gerçekten iyi sonuçlar elde etmek istiyorsanız, hem Windows Mixer’in hem de programın konfigürasyonunun en uygun şekilde yapılması gerekiyor.

İnternette yayın yapan radyolardan kayıt yapabilmek için, ilk olarak ekranın sağ alt köşesinde, görev çubuğunun üzerinde bulunan hoparlör simgesine çift tıklayarak Windows Mixer’i açın. Ancak bu esnada ses kartına bağlı mikrofon, line in ve modem gibi cihazları kapatmalısınız. Burada sadece genel ses ayarının ve “Wave” seçeneğinin etkin olması yeterli. Böylece rahatsız edici cızırtıların oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları