PC'nizin oyun performansını arttırın!

Elinizi cebinize atmadan da PC'nizi bir oyun canavarına dönüştürebilirsiniz. İşte ipuçları...

Oyun performansını arttırın!

Elbette en iyi yol gidip yeni ve güçlü bir ekran kartı almaktır. Ama bilgisayarı yenilemeden de performansı arttırmanın yolları var.

Bunlar çok basit gibi görünseler de uyguladığınız zaman takılıp, yavaşlayıp sizi deli eden pek çok oyunun daha düzgün çalıştığını farkedeceksiniz. Bu ipuçları ve bazı araçlar, bilgisayarınızın desteklemediği teknolojileri desteklemesini sağlamasa da optimum performansına yaklaşmasına yardımcı olur.

Örneğin oyunlardaki FPS düştüyse ekran kartınızın fanını temizlemek sıcaklığı birkaç derece düşürecek ve birkaç FPS kazanmanızı sağlayacaktır...

Oyun performansını arttırmak 2 - Önbellekleme

Oyun performansını arttırmak 2 - Önbellekleme
Diskte boş yer olmalı

Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur da sabit diskinizde boş yer olması.

Yeterince RAM'iniz olabilir, ama uygulamalar daima daha fazlasına ihtiyaç duyar ve sabit diskinizde geçici dosyalar oluşturarak verilere buradan da erişir.

Sabit diskiniz yüzde 95 doluysa değil oyunlardan, hiçbir uygulamadan yüksek performans beklemeyin. Daha iyi bir seçenek oyun ve uygulamalar ile kullandığınız sabit diskte bir SSD kullanmak, arşivleri klasik sabit diskte tutmaktır.

SSD'lerde değil, ama klasik mekanik sabit disklerde defragmantasyon işlemi yapmak da önemlidir. Auslogics Disk Defragmenter bu işi hızla yapan ücretsiz kullanılabilen bir uygulamadır. Bu işlem SSD'lerde yararlı değil, zararlıdır.

Download: Auslogics Disk Defragmenter

Oyun performansını arttırmak 3-Ekran kartı dopingi

Oyun performansını arttırmak 3-Ekran kartı dopingi
Performansı iki katına katlamak mümkün

Ekran kartı gibi donanım bileşenlerinin sürücülerini güncellemek de performans artışı sağlar.

Örneğin eski nesil ATI ekran kartlarının sürücülerindeki bir hata düzeltilmişti. Aynı ekran kartına sahip olan oyunculardan, yeni sürücüyü kullananlar Far Cry 2'de yüzde 90 daha fazla performans elde edebiliyordu.

Bazen de yeni sürücüler sorunlu olabilir, bu durumda eski sürücülere geçiş durumu düzeltir. Yazılım olmadan, donanım verimli çalışamaz. DirectX 10 destekli bir ekran kartınız varsa XP kullanmayın, Vista veya daha iyisi Windows 7'ye geçin ve bu imkandan yararlanın.

Oyun performansını arttırmak - Latency düşürme

Oyun performansını arttırmak  - Latency düşürme
Düşük latency yani gecikme oyunlarca çok önemlidir

Arkaplanda çalışan uygulamaları, oyuna girmeden önce kapatarak sistem kaynaklarını koruyun.

Photoshop açıkken MMORPG oynamaya kalkarsanız, boşu boşuna sisteminizin günahını almayın.

Sistem kaynaklarından öte, online oyun oynarken hızlı bir internet bağlantısı, düşük gecikme ve takılma olmaksızın oyun keyfi için gereksiz internet bağlantısı kullanan yazılımları kapatın.

Windows Update, Anti-virus, Java vb güncellemeleri kontrol edin. MSN açık bırakmayın ve kesinlikle torrent gibi P2P dosya indirme uygulamaları kullanmayın. bantgenişliğiniz çok iyi olabilir ama bütün bu interente erişen uygulamalar tepki süresini mahveder.

Derdinize hiçbiri derman olamıyorsa CHIP Online'dan yeni PC rehberi'ne bakma zamanınız gelmiş demektir.

Okuyucu Yorumları