PC’de multimedya keyfi

Evinizde multimedya keyfini yaşamak için yeni cihazlara bir servet ödemenize gerek yok. ShowShifter gibi PC’nizi bir multimedya merkezine dönüştüren yazılımlar ile dünyanın tüm nimetlerinden faydalanabilirsiniz.

PC’de multimedya keyfi

2- Multimedya merkezine giden konfigürasyon

ShowShifter’ın ilk çalıştırılışında bir konfigürasyon sihirbazı ekrana gelir. Bu sihirbaz, programın televizyon izleme ve kaydetme ile ilgili ihtiyaç duyduğu bilgilerin girilmesini istiyor ve toplam beş adımdan oluşuyor. İlk olarak kaydetmek için kullanmak istediğiniz cihazı ve eklentiyi belirlemelisiniz. Ardından ekrana gelen Tuner Settings penceresi ise ülke ve TV standartlarının girilmesini gerektiriyor. Daha sonra televizyon izlerken kullanılacak ses yüksekliği ve kanalını seçmelisiniz. Televizyon kayıt yaparken kullanılacak olan ses kanalı ve ses yüksekliği ayarlarını ise Video Sound Settings penceresinden gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak Tune the Channels penceresini kullanarak kanal arama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ana pencerenin üzerinde bulunan İngiliz anahtarı simgeli düğmeyi kullanarak Main Settings’e, yani temel ayarlara ulaşabilirsiniz. Buradaki Screen Shape düğmesini kullanarak ekranınızın özelliğini belirleyebilirsiniz. Buradan, 4:3 standart TV ekranı, 16:9 geniş ekran TV veya 16:9 anamorfik (görüntüyü altında ve üstünde siyah çubuklar olmayacak şekilde ekrana getiren bir geniş ekran), geniş ekran TV seçeneklerinden kullandığınız cihaza uygun olanını seçebilirsiniz. Show Messages düğmesini kullanarak da ShowShifter’ın bazı uyarı mesajlarını ekrana getirmesini engelleyebilirsiniz. Support Report ise programda karşılaştığınız hataları firmaya bildirmenizi sağlayan ve içerisinde sisteminiz hakkında bilgi barındıran bir rapor hazırlıyor. Pencerenin alt tarafındaki seçenekler ise genel ses ayarı ile ilgili.

3- Tüm fonksiyonlar ana pencere üzerinde

Programın sunduğu tüm fonksiyonlara ana penceresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Buradaki Television düğmesine tıklayarak ulaşabileceğiniz pencere üzerinden televizyon seyredebilir, kayıt yapabilir ve yayını durdurabilirsiniz. Television ve Video Files pencereleri temel olarak aynı, ancak Television penceresinde kanalların bir listesi bulunurken Video Files penceresinde video dosyalarının bir listesi görüntülenir. Video Files düğmesini kullanarak ulaşabileceğiniz pencereden ise video dosyalarınızı oynatabilirsiniz. DVD penceresi, isminden de anlaşılabileceği gibi DVD’leri izlemenize, Music penceresi ise MP3 dosyalarını çalmanıza imkan tanır. Buradaki her bir başlığın kendine ait özel ayarlarına ulaşmak için ilgili pencerenin altında bulunan İngiliz anahtarı simgeli düğmeye tıklamanız yeterli.

Television ve Video Files pencerelerindeki Compression Settings düğmesine tıklayarak ulaşabileceğiniz pencereden kayıt ve zaman kaydırma fonksiyonları ile ilgili ayarları yapabilirsiniz. Buradaki Profile for Recording kayıt ve zaman kaydırma sırasında kullanılacak profili belirler. İlgili açılır listeden video kalitesi olarak High, Medium veya Low Video kalitelerinden istediğinizi seçebilir ve daha sonra seçtiğiniz profil ile ilgili ayrıntıları Profile Details altından görebilirsiniz. Zaman kaydırma ayarlarını da benzer şekilde gerçekleştirebilir veya programın varsayılan ayarlarına geri dönmek için Reset düğmesini kullanabilirsiniz. TV ve Video Settings penceresinden ise yayın yapan kanalları ayarlayabilir, düzenleyebilir veya yeniden adlandırabilir, görüntünün parlaklığını, kontrastını, rengini ve büyüklüğünü belirleyebilir, ses ayarlarını yapabilir, bulunduğunuz ülkeyi seçebilir, ShowShifter’ın kayıt için kullanacağı cihazı ve sürücüsünü seçebilir, video oynatma sırasındaki ses ayarlarını yapabilir, ShowShifter’ın video dosyalarını arayacağı klasörü ve kaydedilen videoların saklanacağı klasörü seçebilir, programın çalışması ile ilgili çeşitli ayarlara ulaşabilirsiniz.

4- Sadece programı değil Windows’u da kapatmak

Programı kapatmak için sol üst köşede bulunan çarpı simgeli düğmeye tıkladığınız zaman ise karşınıza çok sayıda seçenek çıkar. Bunları kullanarak ShowShifter’ı kapatıp Windows’a dönebilir, ShowShifter’ı kapatmadan sen son çalıştığınız pencereye geri dönebilirsiniz. Buradaki Slumber Mode, monitörün kapatıldığı ve sesin kısıldığı bir ekran koruyucudur. Bu moddan ShowShifter ile çalışmaya geri dönmek için fareyi hareket ettirmeniz veya herhangi bir tuşa basmanız yeterli. BackGround Mode etkinleştirildiğinde ise ShowShifter görev çubuğuna yerleşir ve eğer mevcutsa kaydetmeye ara vermeden devam eder veya daha önceden programlanmış bir kaydetme işlemi varsa tam zamanında çalıştırır. Son iki seçenek ise Windows ile çalışmaya gerek kalmadan bilgisayarı bekleme moduna alır veya tamamen kapatır.

Kadir Tuztaş
[email protected]

CHIP’in tam sürümünü verdiği İskoçyalı ShowShifter 1.6 şık görünümü, kullanışlı arayüzü, oturma odasının karşı köşesi gibi uzak mesafelerden bile rahatlıkla görülebilen büyük düğmeleri ve kontrollerinin haricinde mükemmel izleme alanı ise etkileyici bir program. ShowShifter’ın kullanımını asıl kolaylaştıran özelliği ise sahip olduğu uzaktan kumanda desteği. Bu sayede PC’nizi televizyonunuza bağladığınız zaman yerinizden kalkmadan programı istediğiniz gibi kullanabiliyor, DVD veya VCD izleyebiliyor ve müzik dinleyebiliyorsunuz. Ayrıca uzaktan kumandaya alternatif olarak tabii ki kablosuz klavyenizi ve farenizi de kullanabilirsiniz.

PC’nin bir multimedya merkezine dönüşmesindeki en önemli adım ise televizyon izleme ve buna ek olarak sunulan fonksiyonlardır. ShowShifter, sahip olduğu televizyon izleme, kayıt ve en önemlisi zaman kaydırma fonksiyonları ile kullanıcıların beklentilerini sorunsuz bir şekilde karşılıyor. Programın 1.6 sürümünün standart olarak sunduğu fonksiyonlar maalesef biraz sınırlı. Ancak 3.0 sürümünü satın alırsanız görüntü sıkıştırmadan CD bilgilerinin internetten alınmasına ve müzikli fotoğraf albümleri oluşturmaya kadar çok çeşitli yeni işlevleri kullanabilir ve eksiksiz bir multimedya keyfi yaşayabilirsiniz.

1- ShowShifter kurulumu ve çalışmaya hazırlık

Pentium III 600, 128 MB RAM, minimum 1 GB sabit disk alanı gibi oldukça mütevazı donanım ihtiyaçlarına sahip olan ShowShifter 1.6’nın kurulumu da çok kolay. Kurulum programını çalıştırdıktan sonra yapmanız gereken ilk şey dili seçmek. Bundan sonra programın kurulacağı yeri belirleyebilirsiniz. Buradaki en önemli karar noktası programın DVD ve müzik CD’leri için varsayılan oynatıcı olarak atanması. Eğer ShowShifter’ı sadece multimedya merkezi olarak kullandığınız bir PC’de kullanıyorsanız bu seçenekleri mutlaka işaretlemelisiniz. Aksi takdirde film izlemek veya müzik dinlemek istediğiniz zaman ShowShifter’ı ayrıca çalıştırmak ve ilgili dosyaları seçmek zorunda kalırsınız.

Programın sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi ve multimedya dosyalarını oynatabilmesi için minimum DirectX 8.1b Runtime ve Windows Media Player 7.1 veya daha yeni bir sürümünün yüklü olması gerekiyor. Ayrıca, zorunlu olmamasına rağmen daha performanslı ve etkili bir çalışma için DivX MPEG4, Ligos Indeo Video ve PICVideo Motion JPEG Codec başta olmak üzere ihtiyaç duyabileceğiniz tüm codec’leri ayrıca yüklemelisiniz. ShowShifter, maalesef entegre bir DVD kod çözücüye sahip değil, ancak bunun için sisteminizde kurulu olan başka bir DVD oynatıcının bir parçası olan DVD MPEG2 kod çözücüyle çalışabiliyor. Bu nedenle ShowShifter ile DVD filmlerini izleyebilmek için bir DVD sürücüye ve DirectShow uyumlu bir oynatıcı programa ihtiyacınız var.

Daha önce de söylediğimiz gibi ShowShifter’in en önemli özelliklerinden birisi sahip olduğu uzaktan kumanda desteği.Ancak bunun için Keyspan Digital Remote veya Hauppauge/ WinTV Remote Control cihazlarından birini kullanmalısınız. KeySpan, USB kullanan bir alıcıya sahip olan küçük bir kumanda ve sıradan bir klavye gibi çalışıyor. Buna karşılık Keyspan gibi çalışan ve WinTV kartları ile beraber sunulan uzaktan kumandaları da kullanabilirsiniz. Kullandığınız uzaktan kumandanın tuş ayarlarını yapmak için programın dokümantasyonundan faydalanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları