PC'lerden kovulan Blu-ray'lere yeni ev!

Blu-ray sürücüler bilgisayarları çoktan terk etti... Ama bu, onların öldüğü anlamına da gelmiyor!

Blu-ray'e yeni hayat!

Blu-ray ve DVD sürücüleri artık PC'lerde görmek mümkün olmamaya başlasa da, veri merkezleri bu teknolojilere yeni bir hayat vadediyor. Söz konusu depolama olanakları 100 yıla kadar bir veri saklama olanağı sunduğu için bu sürücüler veri merkezleri için son derece ideal bir çözüm haline geliyor.

Sony'nin geliştirdiği Everspan adlı yeni bir devasa sistem 181 petabyte'a kadar veri depolayan optik sürücülerin bir toplamından oluşuyor. Fiziksel uzunluğu yaklaşık 16.7 metreye kadar ulaşan bu dev sistem bünyesinde yüzlerce Blu-ray benzeri sürücü barındırıyor.

Sö konusu sistemde sıklıkla düzenlenme gereği duymuyan verilerin ya da firmaların belirli nedenlerle saklamaya ihtiyaç duyduğu bilgilerin uzun süreli olarak depolanabileceği belirtiliyor. İlk olarak geçtiğimiz hafta ABD'de gerçekleşen Open Compute Project'te (OCP) görücüye çıkartılan Everspan verileri Archival Discs adı verilen bir medya üzerinde depolayacak. Archival Discs ilk aşamada 300 GB'lık bir kapasiteye sahip olacak. Bu kapasite sonraki beş yıl boyunca 1 TB'a kadar genişleyecek.

Söz konusu sistem de böylece günümüzde Blu-ray disklerden önemli bir avantaj elde edebilecek. Halihazırda bir Blu-ray diskin maksimum kapasitesi 100 GB. Tarihsel bir karşılaştırma yapmak gerekecek olursa; 1982'de piyasaya sürülen ilk CD'lerin kapasitesi 650 MB ve 1996'da gelen DVD'lerin kapasitesi ise 4.7 GB idi.

Okuyucu Yorumları