PC'nizin LED'leri Verilerinizi Sızdırıyor Olabilir

Bu haberi okuduğunuzda, router veya sabit diskinizin led ışıklarına çok daha farklı bir gözle bakacaksınız!

LED'ler veri sızdırıyor!

İsrail'in Ben-Gurion Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre sabit diskinizin ve router'ınızın LED'leri, parolalarınız dahil hassas bilgilerinizi sızdırabiliyor.

Web kameramızın hack'lenmesi ve gizlice izlenmek çoğumuz için endişe verici bir olasılık. Bu yüzden laptop'un web kamerasını bantlayan birçok kullanıcı var. Ancak yeni araştırmaya göre biraz daha bant harcamanız gerekecek. Burada yayınlanan araştırmaya göre sabit disk ve router LED'leri, "side-channel" açıklarını sürekli olarak dışarıya yansıtıyor.

Yanıp sönen LED'ler çoğumuz için pek bir anlam taşımıyor. Bu ışıklar yanıp sönüyorsa, cihazın çalıştığını düşünüyoruz ve yanıp sönme desenlerinin verilerle ilgili olabileceği aklımıza gelmiyor. Ancak araştırma, sadece ışığın yanıp sönme şekline bakarak işlenen verinin anlaşılabildiğini söylüyor. Dahası LED'leri yanıp sönme hızına yetişen donanımları satın almak, zor bir iş değil.

Araştırmaya göre bu iş için en etkili cihaz, 100 doların altına satın alınabilen fotodiyot sensörü. Uzman aracı olduğunu söyleyemeyeceğimiz GoPro HERO5 gibi kameralar da iş görüyor. Router'ın LED'lerinden anlam çıkarmak, sabit diske göre daha zor ve daha karmaşık bir değişikliğe ihtiyaç duyuyor. Yine de LED'lerin sizi sızdırmadığından emin olmanın en iyi yolu, onları görünmeyecek biçimde bantlamak gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları