PC'nizin ömrünü doldurduğunun 7 işareti!

Eski bilgisayarınız, hayatının son dönemini mi yaşıyor? Bu işaretleri veriyorsa, evet!

Ölen PC'nin 7 işareti!

Yeni bir bilgisayar satın almak için en doğru vakit hangisi? Bunun kararını vermek aslında oldukça zor. Çoğumuz, tekleyen bilgisayarıyla yaşamaya devam etmeyi kabulleniyor ve sonuç olarak zamanını çoktan doldurmuş makinelerle mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Aşağıda PC'nizi yükseltmenin zamanının geldiğini gösteren 7 işareti bulacaksınız.

En son işletim sistemini yükleyemiyorsunuz

Eskiden işletim sistemlerinin yeni sürümleriyle tanışmak için 3 - 4 sene bekler, bunun için ücret öderdik. Geçiş sırasında sorunlar yaşayabileceğimizden çoğumuz, PC'mizle gelen işletim sistemini kullanma devam ederdik.

Ancak şimdiki durum biraz farklı. Apple, OS X için yıllık güncellemeler sunmaya başladı ve Windows 8.1, sık güncellemelerin başlangıcı niteliğindeydi. Windows 10 ise bu süreci tamamlayacak. Sonuç olarak işletim sistemi güncellemeleri, eskisinden çok daha önemli bir hale gelmiş durumda.

Bununla birlikte minimum sistem gereksinimleri, her güncellemeyle biraz daha yukarı çıktığından zaman içinde bilgisayarınız yetersiz kalabilir.

Son uygulama ve oyunları çalıştıramıyorsunuz

PC'de oyun oynamak pahalı bir iş; bunu hepimiz biliyoruz. Bugün ne kadar geleceğe yönelik bir bilgisayar kurarsanız kurun, yakın bir gelecekte yükseltmeniz gereken bileşenler ortaya çıkacaktır. Sadece oyunlar değil, Photoshop gibi profesyonel uygulamalar da iyi bir performans için minimum gereksinimlerden fazlasına ihtiyaç duyuyorlar. Örneğin Adobe, minimum RAM gereksiniminin 2GB olduğunu söylüyor, ancak 8GB RAM öneriyor.

Yavaşlıyorsa

Yavaşlıyorsa

Yavaşlamaların kaynağını bulmak zor olabilir ancak PC'nizin açılması dakikalar sürüyorsa, web tarayıcınız bir düzine sekmeyi yönetmekte zorlanıyorsa, tıklamalarınız geç algılanıyorsa, yavaşlığı hissetmeye başlamışsınız demektir.

Yavaşlığın bir kısmı yazılımsal çözümlerle giderilebilir, ancak çok yavaş bir PC için gerçek bir çözüm yeni bir PC satın almaktan geçecektir.

Hiçbir şeyi bağlayamıyorsunuz

Yeni bir 4K monitörünüz var, bir 802.11ac router satın aldınız ve yeni cihazınız, havalı USB-C bağlantısıyla geliyor. Bunları bilgisayarınıza bağlamak için çözümler bulabilirsiniz, ancak hepsinin PC'nizle beraber gelmesi tabi ki daha güzel olacaktır.

Boş alanınız tükeniyorsa

Sabit disk alanınız sonuna kadar dolduysa, kullanımdaki RAM miktarınız birkaç uygulama açık olmasına rağmen yüksekse, işlemci kullanımınız sık sık yüzde 80'lere ulaşıyorsa, donanımınızın kapasitesinin sonuna yaklaşıyorsunuz.

PC'nize harici bir sabit disk ve yeriniz varsa RAM ekleyebilirsiniz. Ancak kaynakları yönetmeye başladıysanız, genel olarak yükseltmeye yaklaşmışsınız demektir.

PC'niz eskisinden daha gürültülüyse

PC'niz eskisinden daha gürültülüyse

PC'ler, zaman içinde ilk zamankine göre daha sesli hale gelebiliyor. Sabit diskinizden gelen sıra dışı sesler, onun ömrünün sonuna yaklaştığının ipucunu veriyor olabilir. Fanlar da zamanla daha sesli hale gelebilir. Bunun nedeni bazen işlemcinin eskisinden daha yoğun çalışması, bazen kasanın içindeki tozlar olabilir. Fanın arıza yapmanın eşiğinde oluşu da gürültüye neden olacaktır.

Daha önce olmayan yeni seslere gevşeyen portlar, ölen pil, laptop'un kapağının gevşeyen menteşesi gibi fiziksel sorunları da ilave ettiğinizde, yükseltmenin zamanı gelmiş demektir.

Kullanmaktan çok onarmak için zaman harcıyorsunuz

Uygulamalar sebepsiz yere çakılıyor, Wi-Fi kopuyor, tüm sisteminiz donuyor, daha da kötüsü mavi ekranlarla karşılaşıyorsanız, üstelik cihazınızın garantisi de bittiyse, durum pek de iyi görünmüyor. Bilgisayarlar sonsuza kadar yaşamazlar ve ömürlerinin sonuna geldiklerinde, size fayda sağlamaktan çok sorun çıkarabilirler.

Okuyucu Yorumları