Pentium İşlemciler 10 Yaşında

Bugün dünyanın en yaygın mikroişlemcisi olarak milyonlarca bilgisayarda bulunan ve ürünlerin tanımlanmasında model ismi olarak kullanılan “Intel Pentium İşlemciler” 10 yaşını doldurdu.

Pentium İşlemciler 10 Yaşında

1993’te 60MHz ve 66MHz hızlara sahip 3.1 milyon transistörlü Pentium işlemciler, bilgisayar kullanıcılarına, konuşma, ses, el yazısı, fotoğrafik görüntüler gibi ‘gerçek dünya’ verilerini uyarlama olanağı vererek, bilgisayarların işlevselliğinde devrim niteliğinde gelişmelere yol açtı. O günden beri gelişen Pentiumlar, Pentium4 ile 3060MHz hıza ulaştı.

Intel, ilk mikroişlemci geliştirme çalışmasına, Japon hesap makinesi üreticisi Busicom’un, programlanabilir hesap makinesi ailesi için bir dizi çip tasarlama projesiyle 1969’da başladı. Bunlar 4004 işlemci olarak dünya pazarına 1971’de tanıtıldı. Erken kullanımları, otomatik trafik ışığı denetimcileri ve kan analistlerinden, NASA’nın halen işlevsel olan Pioneer 10 derin uzay miline kadar değişik alanları içeriyordu. İlginç olan, 2 bin 300’den fazla transistörden oluşan ve bir tırnaktan daha küçük boyuttaki 4004 mikroişlemci, ilk elektronik bilgisayar olan ve 1946’da yapıldığında bir odayı kaplayan ENIAC kadar işlem gücüne sahipti. Intel mikroişlemcileri o zamandan bu zamana çok yol katettiler.

Bugün Intel Pentium 4 işlemci tarafından desteklenen PC’ler, 20 yıldan da önce mevcut olan mainframe bilgisayarlardan daha güçlüler.

Okuyucu Yorumları