Mars'tan gelen yeni fotoğrafta görülen cisim UFO dedikodularını canlandırdı. Ama işin aslı...

Mars keşif aracı Perseverance'dan gelen yeni bir görüntü, UFO meraklılarını bir kez daha heyecanlandırdı. Ama işin aslı hiç de göründüğü gibi değil.

Mars'tan gelen fotoğrafta görülen "UFO aslında ne?

Perseverance’ın gönderdiği fotoğraflar, zaman zaman interneti heyecanlandırabiliyor. Gönderilen yeni bir fotoğraf da havada uçuyor gibi gözüken bir cisimle heyecan yaratmayı başardı.

Bu görüntü, keşif aracının sol navigasyon kamerasından geliyor. Etkileyici bir kayalık manzarasının üzerinde karanlık nesnenin bulunduğu puslu bir gökyüzü görülüyor. Bunun bir UFO olabileceğini iddia edenler bulunsa da, ne yazık ki uzaylı veya benzeri bir yabancı cisim değil.

Gökyüzündeki karanlık cisim aslında gerçek bir cisim de değil. Yani aslında orada yok. Bu, "kötü" pikseller olarak adlandırılan bir kamera yapaylığı sorununun sonucunda ortaya çıkıyor. Görüntüleme bilimcisi Justin Maki, NASA JPL'den bir e-posta bildirisinde, "Bunlara detektör üzerindeki mikron büyüklüğündeki kalıntı parçaları neden oluyor. Görüntüleyicilerin çoğunda/tümünde bu tür noktalar var" dedi ve ekledi: "Genellikle yalnızca kamera gökyüzünün veya başka bir şekilde düz radyometrik yüzeyin görüntülerini aldığında fark ediliyorlar."

Cnet

Kötü piksel sorunu daha önce de dikkat çekmişti. Mars'ın farklı bir bölgesindeki Gale Krateri'ni araştıran NASA'nın Curiosity gezgini, Ekim ayı başlarında benzer bir gökyüzü "nesnesini" yakaladı. Perseverance görüntüsünde olduğu gibi, havada yüzen karanlık bir nokta olarak görünüyordu.

Perseverance, 2021'in başından beri Mars'ı geziyor ve bu gezi sırasında spagetti benzeri enkaz demeti ve iniş operasyonlarından arta kalan parlak bir folyo parçası gibi pek çok gerçek ve tuhaf nesneye, hatta bir "ördeğe" bile tanık oldu.