Philips'ten Blu-ray Disc PC optik sürücüsü

Optik depolama alanında dünya lideri ve Blu-ray Disc Association’ın kurucu üyesi olan Philips Electronics; CD, DVD ve Blu-ray Disc okuyup yazabilen “hepsi bir arada” PC yazıcısının prototipini piyasaya sürüyor.

Philips'ten Blu-ray Disc PC optik sürücüsü

Ürün demosu, CES 2005 fuarında Philips’in 9004 nolu standında yapılacak. Bu “hepsi bir arada” PC yazıcısının tanıtımının 2005’in ikinci yarısında yapılması planlanıyor.

PC sürücüsü, Philips’in en yeni, küçük OPU81 üç lazerli optik hızlandırma biriminden yararlanıyor. Bu birimde, ayrı ayrı kızılötesi, kırmızı ve mavi lazerler aynı optik kanalını paylaşarak, Blu-ray Disc okuma/yazma özelliklerinin yanı sıra, DVD ve CD ile de okuma/yazma yeteneği sağlıyor. Bu küçük optik hızlandırma birimi, esnek bir yapıyı esas almakta olup, ilerideki hız artışlarının kolay ve uygun maliyetli olmasını olanaklı kılıyor.

“Bu yeni ürün konseptinin tanıtımıyla, en son tüketici ürününü geliştirmiş olduk”, diyen Philips Optik Depolama CEO’su Cor Saris, sözlerini şöyle sürdürüyor: “CD ve DVD Kayıt işlemlerinin başarısı ile BluRay Kayıt formatlarını tek bir PC yazıcısında birleştirerek, bu yeni formatın PC ve Tüketici pazarında benimsenmesini hızlandıracağız.”

Blu-ray Disc, en gelişmiş ve yeni optik depolama standardı olup, depolama kapasitesi, veri hızları, kopya koruması, etkileşim, rahatlık ve maliyet açısından gelecek nesil tüm gereksinimleri karşılayacak. Dünyanın her yerindeki tüketiciler, kablo, uydu ve karasal kanallar yoluyla yüksek tanımlı TV’ye (HDTV) erişim kazandıkça, video kayıtlarında “eşit kalitenin” altında kalan kalite ile tatmin olmayacaklar. Tek katmanlı diskte 25 GByte ve çift katmanlı diskte 50 GByte kapasite ile Blu-ray Disc, yüksek tanımlı MPEG-2 kodlama (HDTV yayınlarında kullanılan yerel sıkıştırma tekniği), hatta AVC gibi daha gelişkin kodekler (kodlayıcı/kod çözücüler) kullanarak, uzun metrajlı sinema filmleri oynatabilecek tek formattır. Ayrıca, önceden kaydedilmiş, şifre korumalı ortamlar için Blu-ray Disc, benzersiz bir eğlence deneyimi sunmak üzere ek malzemeler ve etkileşimli oturumlar içerecek yeterli kapasiteye sahiptir. Sabit disklerinde fotoğraf, video ve diğer verileri arşivleyen PC kullanıcıları için Blu-ray Disc, optik depolama kapasitesi açısından çığır açan bir gelişme sunan tek yazımlık/yeniden yazılabilir format olup, PC ve CE (tüketiciye yönelik elektronik cihazlar) ortamları arasında sorunsuz bir deneyim sunar.

Philips, tüketicinin aklını karıştıran adımlara bir yenisini eklemek yerine, Blue-ray Disklerin sektörü ileriye taşıyan uzun ömürlü, en yeni standart olarak yerini alması için gereken desteği sunuyor.

Blu-ray Disc için, dünyanın önde gelen tüketici elektroniği, PC ve disk kopyalama üreticileri ve film stüdyoları tarafından tanıtılan küresel standardizasyon faaliyeti, Blu-ray Disc Association’a (BDA) şimdiden 90’ın üzerinde şirketin üye olmasını sağlamıştır. BDA, yüksek kaliteli video ve çoklu ortam dağıtım zincirinin her kesiminden şirketleri bünyesinde barındırıyor.

Okuyucu Yorumları