Photoshop Alternatiflerini İnceledik

CHIP Online, Photoshop'a alternatif (ve daha ucuz) yazılımları sizler için inceledi.

Photoshop'un Yerine..

Photoshop alternatifi fotoğraf işleme yazılımlarının yeni sürümlerini, bu gruba yeni katılan Magix Xtreme Photo & Graphic Designer ile karşılaştırdık.

Geçtiğimiz yıla kadar, fotoğraf işleme yazılımları pazarına üç yazılım hakimdi: Paint Shop Pro, Corel PhotoImpact Photoshop Alternatiflerive Adobe Photoshop Elements. Ancak görünen o ki, yeni üretici Corel, PhotoImpact'ı daha fazla geliştirmeyecek. Giriş seviyesi kullanıcılar için özel bir sürüm olsa da, Corel gelecekle ilgili planları konusunda sessizliğini koruyor. İşte bu gruba şimdilerde yeni bir katılımcı eklendi: Magix Xtreme Photo & Graphic Designer.

CHIP Online olarak, yeni katılımcının, grubun tecrübeli üyeleri ile baş edip edemeyeceğini inceledik.

Test Birincisi: Paint Shop Pro X2

Test Birincisi: Paint Shop Pro X2

Testin birincisi Paint Shop Pro, Photoshop'a en yakın yazılım olarak yerini alıyor. Oldukça geniş fotoğraf düzeltme seçeneklerine sahip yazılımın, etkileyici fotomontaj çalışmaları için de birçok aracı mevcut. Katmanlarla oldukça esnek çalışabilmesi, Paint Shop Pro'yu 100 Euro altı yazılımlar sınıfındaki rakiplerine göre yukarıya taşıyor.

Paint Shop Pro X2, Photoshop'un profesyonelliğine bir adım kala duruyor: Bazı işlemleri gerçekleştirmek, Photoshop'taki kadar kolay ve esnek mümkün olmuyor. Örneğin Paint Shop Pro, kayıpsız RAW formatlı dosyaları işlemek için ayrı bir modüle sahip değil. RAW dosyalarını işlemek için standart yazılımı kullanmanız gerekiyor. Yine de amatör kullanıcılar için bu yazılımın fazlasıyla yeterli olduğunu belirtmeliyiz.

HDR'a Merhaba

Corel, X2'de birtakım görsel iyileştirmelere gitmiş. Yazılımın şık siyah arayüzü Adobe'un Lightroom yazılımını anımsatıyor. Yeni fonksiyonlardan biri, fotoğraf üzerinde tüm temel düzeltmeleri birleştiren "Express Lab". Fotoğrafta tonlama değerlerini değiştirdikçe, histogramın gerçek zamanlı güncellendiği bir düzeltme aracı da mevcut. Corel yazılıma, bunların yanında bir de HDR işlevini kazandırmış. HDR sayesinde farklı aydınlık seviyelerinde çekilmiş fotoğraflar birleştirilerek, etkileyici bir görünüm kazanıyor.

Test Birincisi: Paint Shop Pro X2Dahili dosya yöneticisi, ekranın alt kısmına yerleşerek çalışılan klasör içindeki tüm resimleri EXIF ve IPTC verileriyle beraber görüntüleyebiliyor. Bu pratik araç, resimlerinize anahtar kelimeler atamanızı ve böylece 'akıllı albümler' yaratmanızı mümkün kılıyor. Paint Shop Pro'nun dezavantajı ise hızı: Siyah-beyaz film efekti gibi kimi fonksiyonlarda yazılım ağır tepki veriyor. Görüntünün ekrana yansıması saniyeler alabiliyor. Bu, özellikle sürekli bu tür fonksiyonları kullananlar için zamanla sıkıcı olabilir.


Download: Paint Shop Pro X2

Test Birincisi: Paint Shop Pro X2

Photoshop Elements 6.0

Photoshop Elements 6.0

Photoshop'un küçük kardeşinde bazı değişiklikler var. Bunlardan en çok göze çarpan ise, beyaz renkten siyaha dönen program arayüzü. "Küçük Photoshop"un güncel sürüm olan CS3'ün yeniliklerinden faydalanmış olması sevindirici.

Fonksiyonların kimi Photoshop'tan direkt olarak, kimi de bazı kısıtlamalarla aktarılmış. Örneğin "Quick Selection" (hızlı seçim) aracı, "Refine Edges" (köşe düzeltme) seçeneği ile beraber Photoshop Elements'e aktarılmış.

Yazılımın kullanımı genel anlamda oldukça zevkli. Kullanışlı düzeltme araçları, hızlı önizleme modu ve mantıklı işleyişi ile, fotoğrafçılığı hobi edinmiş kişiler için oldukça kolay bir kullanım sunuyor. Buna ek olarak, yaratıcı tasarımlar için bolca taslak seçeneği de yazılımla beraber sunulmuş - profesyonel sürüm olan Photoshop'ta bunlar yok. RAW dosyalarını işlemek ise oldukça kullanışlı olan "Camera RAW" aracının görevi.

Photoshop Elements 6.0Profesyonel fotoğraf işleme konusunda daha derinlere gitmek isteyenler, Adobe tarafından bilinçli olarak çekilmiş kırmızı çizgiye takılıyor: Tonlama eğrisinin (gradation curve) tüm fonksiyonları ancak Photoshop ile kullanılabiliyor. Elements sürümünde maskelenebilecek fonksiyonların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor, tonlama düzeltmesi bunların içinde yer almakta. Karmaşık fotomontaj çalışmaları için bu yeterli değil.

Yazılımın güçlü olduğu noktalardan biri de düzenleme (organizer) aracı. EXIF ve IPTC desteği yanında diğer tüm önemli fonksiyonlar kullanıma sunulmuş olsa da bu araç, kullanıcıyı kimi işlemler için zahmete sokuyor. Örneğin fotoğrafların düzenlenebilmesi için öncelikle yazılıma aktarılması (import) gerekiyor.


Photoshop Elements 6.0

Magix Xtreme Photo & Graphic Designer

Magix Xtreme Photo & Graphic Designer

Fotoğraf yazılımları sınıfının en genç katılımcısı Magix'in geliştirdiği Xtreme Photo & Graphic Designer. Yazılım paketinin parçaları oldukça tanıdık: Resim optimizasyon araçları Magix Photo Clinic'i, grafik bölümü ise Xara Xtreme Pro'yu andırıyor. Magix, grafik yazılımları uzmanı Xara'yı geçtiğimiz yıl satın almıştı.

Magix Photo Manager CD'sinin içinde resimlerinizi düzenlemek için değişik online servisler sunulmuş. Bunların içinde bir online albüm de yer almakta. Photo Designer ve Graphic Designer yazılımlarının birbirinden bağımsız çalışıyor olmaları, kullanımda bazı zorluklara yol açıyor. Xara ve Magix'in ifadelerine göre bu iki firma, iki modülü tek bir arayüz üzerinden bir arada çalıştıracak yeni bir sürüm üzerinde çalışıyor.

Photo Designer'ın arayüzü rakiplerinden farklı değil: Araçlar sol bölümde, nesne ve katman yöneticileri sağ bölümde yer alıyor. Önemli optimizasyon araçları programda mevcut olmasına karşın, rakiplerine göre daha kısıtlı kontrol imkanı veriyor. Kayıpsız RAW formatlı dosyalar ise yazılım tarafından desteklenmiyor.

Magix Xtreme Photo & Graphic DesignerGörüntü düzeltme fonksiyonları ilginç bir şekilde "Görüntü" (Image) menüsü yerine, filtrelerin içine gizlenmiş. Aydınlık değerinde değişiklik yapmak için bir tonaj eğrisi ve katmanların aydınlığını eşleyen araçlar mevcut. Ancak ton değerlerini gerçek zamanlı izleyebileceğimiz histograma ancak ayrı bir modülden ulaşılabiliyor. Buna karşın, filtrelerin doğrudan resim üzerinde görüntülenebilmesi oldukça güzel. Amatör kullanıcılar için 'görev yardımcısı' aracı, fotoğrafta yapacağınız düzeltmeler ve ekleyeceğiniz efektler için size adım adım metin bazlı yardım sunuyor.

Yazılım paketinin can alıcı noktası ise Graphic Designer. Xara Xtreme olarak da adlandırabileceğimiz bu modül, vektör tabanlı çalışıyor ve buna bağlı olarak yollar (path) ve Clipart görüntüleri üzerine uzmanlaşmış. Kendi fiyat sınıfındaki rakipleri böyle bir olanağa sahip değiller. Vektör yerine piksel tabanlı olan fotoğrafları yükledikten sonra gelişmiş fotomontaj projelerinde kullanmanız mümkün. Hızlı yakınlaştırma (zoom) ve gölge araçları, fotoğraflarınızın saniyeler içinde başka bir kimliğe bürünmesini sağlıyor.

Magix Xtreme Photo & Graphic Designer

Sonuç: Paranız cebinizde kalsın

Testimizin sonucu açık: Hiçbir amatör kullanıcının, Photoshop için bir sürü para harcamasına gerek yok. Test ettiğimiz fotoğraf işleme yazılımlarının tümü, etkileyici sonuçlar veriyor. Bu yazılımlar, önemli tüm işlemleri yerine getirebiliyor ve oldukça kolay bir kullanım sunuyorlar.

Paint Shop Pro

Paint Shop Pro, halen ucuz fotoğraf işleme yazılımları arasında en donanımlı, en yetenekli üye sıfatını koruyor. Testimizden hem birincilik, hem de fiyat / performans ödülünü alan yazılımın üreticisi Corel, bir sonraki sürüm için performans konusunda bazı iyileştirmeler yapabilir.

Photoshop Elements

Photoshop Elements, daha ziyade belirli otomatik iyileştirmelere ihtiyaç duyan fotoğraflar için tasarlanmış. Etkileyici kompozisyonlar yaratmak, ancak sınırlar dahilinde mümkün.

Magix Photo & Graphic Designer

Fotoğraflarını, yaratıcı projelerde tekrar tekrar kullanmak isteyenler için iyi bir alternatif olarak göze çarpıyor. Fotoğraf optimizasyonuyla ilgili bazı işlemler üzerinde Magix'in biraz daha çalışması gerekiyor.

Okuyucu Yorumları