Pil ömründe devrim

Taşınabilirlik kavramı önem kazandıkça, mobil cihazların pil kullanım süreleri de daha sık dile getirilen bir sorun olarak ön plana çıkıyor.

Pil ömründe devrim

Mobil yenilikleri en fazla destekleyen teknoloji şirketi Intel, mart ayında yaptığı açıklamada, enerji sorununun kısa vadede çözümü olarak görülen yakıt pillerinin bile bir-iki seneden önce yaygınlaşamayacağını, bu süre içinde daha az enerji harcayan “küçük” boyutlu işlemcilere ve bileşenlere enerji tasarrufu yaparak kullanım sürelerini uzatmak zorunda olduklarını açıkladı. Ancak pil teknolojileri konusunda çalışmalar, hızlı ilerlemese de, yerinde saymıyor. Toshiba, lityum iyon pillerin uzun süreli şarj devrini geride bırakan yeni bir lityum iyon pil ürettiğini açıklayarak, enerji sorununa yeni bir çözüm yaklaşımı getirdi. Şirketin yeni pil modeli, günümüzün tipik lityum iyon pillerinden 60 kat daha hızlı olarak, pil enerji kapasitesinin %80’ini sadece bir dakikada şarj edebiliyor. Aynı zamanda, bu hızlı şarj özelliğini enerji yoğunluğuyla arttırılmış performans kalitesiyle birleştiriyor.

1.000 Şarj kapasitesi çok yüksek

Toshiba, elektrikli cihazlar sektörü için nanomateryal teknolojisindeki son gelişmeleri, lityum iyon pil hücreleri üretimindeki deneyimiyle birleştirmiş. Negatif elektrota uygulanan yeni teknolojide, pil şarj edilirken organik sıvı elektrolitlerin azalmasını engelleyen yeni nano partiküller; aynı zamanda elektrotta herhangi bir zarara neden olmadan lityum iyonlarının fazlasını hemen emiyor ve stok ediyor. Uzun ömürlü lityum iyon piller 1.000 kere şarj edildikten sonra kapasitesinin sadece %1’ini yitiriyor ve çok düşük ısılarda çalışabiliyor. Pil’in, 25°C ısıda kapasitesinin %100’lük kısmını deşarj etme özelliği, - 25°C’te %80’e geriliyor..İnce pil sadece bir dakikada kapasitesinin %80’ini şarj ediyor. Tamamen şarj etmek ise sadece birkaç dakika alıyor. Küçük ve hafif olan yeni pil, yüksek bir depolama verimliliği sunuyor. Prototip pil sadece 3.8 mm inceliğinde, 62 mm boyda ve 35 mm derinliğe sahip, kapasitesi ise 600mAh. Bu da marketlerde satılan tek kullanımlık Alkalin pillerle aynı kapasiteye işaret ediyor.

Kutuplardan ekvatora her yerde

Yeni pil en yoğun ısılarda bile iyi çalışıyor. –40°C’de kapasitesinin 80%’ini 25°C’de 100%’ünü boşaltabiliyor. Üstelik 45°C gibi yüksek ısılarda bile, 1000 deşarj ve şarj sonrası kullanım kapasitesinin yalnızca %5’ini yitirmiş oluyor. Bu nitelikler, pilin melez cihazlardan mobil telefonlara kadar birbirinden farklı birçok üründe güç kaynağı olarak kullanılabilmesine imkan tanıyor. Ayrıca, yeni pil, lokomotiflerin ve otomobillerin ürettiği enerjiyi hızla depolayabiliyor.

Okuyucu Yorumları