Pillerin geleceği "kızarmış" grafenlerde mi?

Bir türlü yeterli enerjiye ulaşamayan pillerin kaderini değiştirecek yeni gelişme, haberimizde...

Piller için yeni umut!

Çağımızın maddesi olma potansiyeline sahip grafen, sahip olduğu önemli özellikler sayesinde mühendislikten tıbba, elektronikten bilgisayarlara her yerde kullanılabiliyor. Yeni bir araştırmaysa "yağda kızartılmış" grafenin geleceğin pillerinde ve enerji depolama birimlerinde kullanılabileceğini söylüyor.

Maddenin "üç boyutlu" sürümünü oluşturmak üzere güçlü, sıcak bir çözücüden faydalanan araştırmacılar, bu sayede onu küçültüp, küresel bir şekle, kendi dilleriyle "ponpon" şekline sokmaya başladılar (yukarıdaki gibi). Grafen ponponlarının geleneksel grafen yapraklarına göre birkaç avantajı bulunuyor. Bunlar arasında en büyüğü, yeni yöntemin daha iletken bir yüzey alanı sunması. Bir başka faydaysa aynı işlemin 3 boyutlu ponpon üzerine ek elementler eklemeye izin vermesi ve bu şekilde yeni özelliklere sahip alaşım maddelerinin oluşturulabilmesi.

Yeni grafen ponponu ve alaşım maddeleri, yakın gelecekte ortaya çıkacak yeni nesil pillerde ve enerji depolama cihazlarında kullanılabilir. Bu, elbette daha uzun pil ömrü, aynı zamanda daha hızlı şarj anlamına geliyor.

Grafenin elektriksel özellikleri uzun süredir bilinse de bilim adamları, onu işe yarayacak biçimde toplu olarak üretmenin iyi bir yöntemini bulamamışlardı. Bu gelişmeler, grafenin maliyeti kabul edilebilir bir biçimde üretilebileceğinin işaretlerini veriyor.

Okuyucu Yorumları