Pioneer'ın kapasite canavarı optik diskleri

16 katmana devasa büyüklükte veriyi sığdıran yeni optik diskler, hayatımızı değiştirebilecek mi?

Yeni kapasite canavarı!

Pioneer, tam 400 GB veriyi tek bir optik diske sığdırdığını açıkladı. 16 katmandan oluşan ve Blu-ray sürücülere benzer bir teknoloji yardımıyla okunan Pioneer'ın yeni diskleri, bir aksilik olmazsa bu yıl içerisinde raflarda olacak. Ancak bu yıl tanışacağımız yeni diskler salt-okunur modeller olacak. 2010'da ise aynı teknolojinin yazılabilir ve yeniden yazılabilir sürümleri gelecek.

Ancak Pionerr burada da durmayacak ve 2013 yılında 1 TB'lık diskleri piyasaya sürecek. En azından şirket tarafından yapılan açıklama bu şekilde.

Peki ama harici disklerin her geçen gün büyüyüp ucuzladığı, flaş bellek teknolojisinin giderek yaygınlaştığı bir dönemde Pioneer'ın bu hamlesi ne kadar gerçekçi? Konuya son kullanıcı bazında bakacak olursak, yeni disk teknolojisinin çok bir şey ifade edeceğini düşünmüyoruz. Günümüzde Blu-ray diskler nasıl depolama alternatifi olarak kendine yer edinemediyse, Pioneer'ın yeni diski de kolay kolay edinemeyecek.

Ancak konu uzun döneme yayılan bir arşivleme olduğunda, Pioneer'ın şansı da artacaktır. 1 TB kapasiteli bir diskin arşivleme işlemleri için en iyi alternatiflerden biri olacağına hiç şüphe yok. En azından 2009 yılı için durum böyle. 1 TB'lık disklerin pazara sürüleceği 2013 içinse şimdiden konuşmak doğru olmaz; o zaman bakalım Pioneer'ın karşısında hangi teknolojiler duruyor olacak?

Okuyucu Yorumları