Piramitteki büyük sır ortaya çıkıyor!

Dev piramidin sırrı en sonunda çözülüyor: İşte büyük sırrı çözecek "minik" kahraman...

Büyük sır sonunda çözülüyor!

Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Giza Piramitlerinin bilinen en eski parçası olan Keops Piramidi, aradan asırlar geçmesine rağmen sırrını hala muhafaza ediyor. Kraliçenin odasının bulunduğu piramite bugüne kadar hiç kimse ulaşamamıştı; ancak Djedi projesinin hayata geçirilmesiyle birlikte geliştirilen yeni ve minik bir robot büyük sırrı ortaya çıkarmak için kullanılacak.

İngiltere'de bulunan Leeds Üniversitesi araştırmacıları da dahil olmak üzere Mısır'da bulunan Antik Eserler Yüksek Kurulu'nun işbirliği sonucunda hazırlanan proje dahilinde minik robot, Keops'un oldukça dar olan tünellerine inerek kraliçenin odasında bulunan havalandırma bacalarını kapayan kapıyı bulmakla işe başlayacak ve bir sonraki adımda robot, üzerinde yer alan matkap, ışık, kamera ve ultrasonik cihazla odanın sırrını çözmeye çalışacak.

İlk deneme hüsranla sonuçlanmıştı...

İlk deneme hüsranla sonuçlanmıştı...

Girdiği tüneli karış karış tarayacak olan robot, önce duvarları kullanarak taşın kalınlığını belirleyecek. Ardından taşın inceliğine göre matkapla kendine yol açacak olan robot, doğru yönde ilerlemesi açısından hassas bir pusula da kullanacak. İçerisindeki yılan kıvrımlı kamera sayesinde ise kavisli bir yapıya sahip olan bacalarla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşılabilecek.

1992 yılında benzer bir proje hayata geçirilmiş, Upuaut 2 ismini taşıyan robot, ilk kapıyı bulabilmek için kullanılmıştı. Ancak tünel boyunca sadece 20 cm ilerlemeyi başaran robot, sırrı ortaya çıkaramamıştı.

Selim Öztürk

Okuyucu Yorumları