Plastikten kurtulma ümidi artıyor...

Artık, plastik atıklardan kurtulurken yakıt üretmek için yeni bir ümidimiz var...

Plastikten yakıt yaptılar!

İnsanlığın şişe kapakları ve plastik ambalajlar içerisinde boğulmayacağı ümidini veren bir şekilde, Çinli kimyagerler polietileni sıvı yakıda çeviren etkili bir yöntem bulmuş durumda. Eğer bu yöntem büyük ölçekte de kullanılabilir olursa, küresel plastik kirliliğinde büyük bir azalma yaşanabilir.

Polietilen, plastiğin en yaygın türü. Dünya genelinde fabrikalar her yıl bu maddeden yüz milyonlarca ton üretmekte. Karbon ve hidrojen atomlarının uzun zincirler halinde birleşmelerinden oluşan bu malzeme oldukça kararlı bir yapıya sahip ve bu da çok fazla şeyle tepkimeye girmediği anlamına geliyor. Bu durum da doğal ortamda kaybolmamasına sebep oluyor.

Uzun yıllardır plastikten kurtulmak için etkili bir yöntem aranıyor. Plastiği bir fırına atarak yüksek sıcaklıklarda yakabiliyorsunuz ancak bu yöntem, çok fazla enerji istemesinin yanı sıra, yine çevre kirliliği yaratıyor ve ortaya çıkan maddeler de neredeyse plastik kadar kararlı maddeler oluyor. Yakın zaman önce keşfedilen plastik yiyen mikroplar yeni bir ümit sunmuşlardı ancak bu biyolojik yöntem, şimdilik büyük ölçekte kolaylıkla kullanılabilir gibi gözükmüyor.

Chinese Academy of Sciences'tan organik kimyacı Zheng Huang ise, dört yılı aşkın bir süredir farklı bir yaklaşımı geliştirmeye uğraşıyor. Geçtiğimiz gün Science Advances'ta yazan Huang ve çalışma arkadaşları, yayınladıkları makalede, yöntemlerinin bir katalizör eklenmesi sayesinde 150 santigrat dereceye kadar düşebilen sıcaklıklarda çalışabildiğini belirtmekte. İridyum olarak belirtilen bu katalizör sayesinde polietilenin yapısı zayıflıyor ve sıvı ürüne dönüşme süreci hızlanıyor. Huang'ın söylediği üzere bu yöntem sonucunda ortaya çıkan maddeler, geleneksel yakma yöntemine göre çok daha temiz. Ayrıca bu yöntemin kontrolü daha kolay ve ortaya çıkan ürün dizel yakıt olarak kullanılabilmekte. Bu yöntem, şimdilik plastik torbalar, şişeler ve yiyecek paketlerinden oluşan küçük örnek gruplarda işe yarıyor.

Şimdiki zorluk ise, bu yöntemi gram ölçeğinden çıkartarak ton ölçeğine taşımak. Huang'ın söylediğine göre bu yoldaki ilk zorluk ise, katalizör etkisini arttırmak olacak. Şu anda yöntem, 30'a 1 plastik-katalizör oranı ile oldukça iyi bir şekilde çalışmakta. Ancak Huang'ın da belirttiği üzere, eğer bu yöntemi büyük ölçekte kullanmak istiyorsak ihtiyacımız olan oran on bine bir ve hatta milyona bir gibi oranlar olmalı.

Ayrıca ekip, platin ailesinden nadir ve değerli bir metal olan iridyumu da daha ucuz bir alternatifle değiştirmek istiyor ancak metal katalizörlerin özel doğalarından dolayı bunu başarmak çok daha zor gözüküyor...

Okuyucu Yorumları