Play Store, Artık Çok Daha Güvenli

Google, aldığı güvenlik önemleri sayesinde Play Store'un eskisinden çok daha güvenli olduğunu söylüyor!

Play Store artık daha güvenli

Android'li telefonunuzu kullanırken çoğunlukla farkına varmasanız da, Google'ın güvenliğe yönelik önlemleri sizi tehlikelere karşı koruyor. Güvenlik söz konusu olduğunda sizin internette dolaşırken nasıl davrandığınız elbette büyük önem taşıyor, ancak işletim sisteminin savunma mekanizmaları da güvenlikte yabana atılmayacak bir paya sahip.

Google'ın yıllık güvenlik raporuna göre "potansiyel zararlı uygulamalar" Google Play'den yapılan tüm indirmelerin yüzde 0,04'ünü oluşturuyor. Geçen sene bu oran yüzde 0,02 idi, dolayısıyla bir artış var gibi görünüyor. Ancak bu artışın nedeni, Google'ın potansiyel zararlı uygulamaları değerlendirme şeklindeki değişiklik. Firma, "tıklama dolandırıcılığını" daha önce ilke ihlali olarak sayarken şimdi potansiyel zararlılardan sayıyor.

Android, Apple'ın mobil işletim sistemi iOS'un tersine dış kaynaklardan uygulama yüklemeye izin veriyor. Android kullanıcıları bu sayede büyük bir özgürlüğe sahip olurken, aynı zamanda istemeden zararlılara da kapı açabiliyorlar. Google'a göre uygulamaları Play Store'dan yüklemek, zararlıyla karşılaşma riskini üçüncü parti mağazadan yüklemeye göre sekiz kat azaltıyor.

Firmaya göre Android'in yeni sürümlerini kullanmak da zararlıya maruz kalma riskini azaltıyor. Andorid Lollipop'ta potansiyel zararlı oranı yüzde 0,65 iken Android 9 gibi daha yeni sürümlerde 0,18 gibi çok daha düşük bir oran gözleniyor.

Android, dünya çapında 2 milyardan fazla cihazda kullanılıyor. Bundan dolayı Google, platformunun güvenliğine eskisinden daha fazla önem veriyor ve potansiyel zararlılardan koruma alanında önemli yol kat ettiğine inanıyor.

Okuyucu Yorumları