PlayStation Vita testte!

Sony'nin taşınabilir PlayStation'ı, PS Vita, bizlere ne sunuyor? Artıları ve eksileriyle inceledik!

PS Vita testte!

Anıl Öğütveren

Sony'nin uzun zaman beklenen taşınabilir konsolu kısa süre önce piyasaya çıktı. Detaya girmeden önce, tüm zamanların en çok konuşulan mobil oyun konsolunun etkileyici olduğunu söylemeliyiz. Peki ama tablet PC'lerin ve birçok uygulamaya sahip akıllı telefonların çağında, Nintendo 3DS'in çok önce piyasaya çıktığı bir dönemde, PS Vita'ya da cebimizde yer ayırabilecek miyiz?

Yapısı
PS Vita boyut olarak büyük. Ama neyse ki fazla rahatsız edici değil. 83.5 mm boyu ve 18.6 mm kalınlığıyla PSP 1000 modeline oldukça benziyor. Yani yine elimizde uzunlamasına siyah oval bir PSP konsolu tutacağız. Konsol omuzlarında, yani ekranın yanlarındaki üst kısımlarında, 2 çeşit buton, 1 adet D-Pad ve genelde tüm oyun kumandalarında alışmış olduğumuz kare, üçgen , yuvarlak ve çapraz işaretli butonlara sahip. Bunlara ek olarak her zamanki gibi start (başlat), select (seçim) ve ana menüye direk dönmeyi sağlayan PSP logolu ana menü butonu da var. Ayrıca 0.3 MP'lik kamera bulunduruyor.

PS Vita dizaynında en önemli farklılık çift analog kontrolden geliyor. Örneğin 3 boyutlu oyunlarda hem karakterinizi hem de kamerayı kontrol edebilmenizi veya FPS oyunlarında hem hareketi hem de hedeflemeyi sağlıyor.

Kamerası var ama...

Kamerası var ama...

PS Vita'da 1 adet 0.3 MP kamera var. Cihazın tutulması kolay olsun diye yine arka yüze sağda ve solda olmak üzere 2 adet girintili tutma noktası oluşturulmuş. Sadece Wi-Fi içeren modeli 260 gram iken, 3G eklenmiş modeli 276 gram ağırlığında. Muhtemelen uzun zaman kullanımda konsolu rahatsız edici bulacaksınız. Ayrıca dokunmatik arka yüzü oyun oynarken bazen ufak dokunmalardan etkileniyor ve oyunda istemediğiniz hareketlere sebep oluyor. Umuyoruz ki PS Vita için çıkacak olan yeni oyunlarda bu arka yüz dokunmatik Pad kullanımı seçmeli olur.

Konsolun kenarlarına baktığımızda, kulaklık girişi ve kabloyla bilgisayara bağlanan USB girişli şarj soketini görüyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi cihazın omuz kısımlarında butonlar var. Buna ek olarak ses ayarlama butonu, güç butonu ve biri Vita oyunları için diğeri de cihaza erişim için 2 adet slot yer alıyor.

5 inç boyutlarındaki çoklu dokunmatik ekran ise gayet başarılı. Yapımında OLED kullanılmış ve bu LCD ekranlara göre, pilden daha az güç harcayarak parlaklığı ve daha canlı renkleriyle avantaj sağlıyor. PS Vita hangi açıdan baktığınız farketmeksizin 960 x 544 çözünürlüğü ve inç başına 220 piksel değerleriyle keskin görüntü sağlıyor.

Oyun performansı ne kadar iyi?

Oyun performansı ne kadar iyi?

PS Vita, 4 çekirdekli ARM Cortex-A9 işlemci ve yine 4 çekirdekli SGX543MP4 grafik işlemcisiyle tam bir oyun canavarı. Herhangi bir oyunu oynamadan da söyleyebiliriz ki PS Vita şu ana kadar elimize aldığımız en iyi grafiklere sahip oyun konsolu. Ne iPad'in, ne de Nintendo 3DS'in en iyi oyunları, PS Vita'daki başlangıç oyunlarından Golden Abisis'in yanına yaklaşamıyor. WipeOut 2048 gibi hızlı oyunlar PS Vita'da takılma olmadan oynanabiliyor. PS3 kadar iyi olmasa da, karşılaştırılabilmesi bile etkileyici.

Tabii ki Vita da kusursuz değil. Oyun yükleme zamanı uzun sürebiliyor. Ayrıca söylemeliyiz ki, oyunlarda kullanması oldukça maharet isteyen arka yüz dokunmatik Pad'in fanı değiliz. Bazılarınız da butonları ve yanlardaki çubukları küçük bulabilir.

Bütün bu eksilerine rağmen konsol, kullanıcılara çok fazla özellik sunuyor ve piyasada söz sahibi olacağı kesin gibi... Dokunmatik kontrolleri, üzerindeki kamerası, artırılmış oyun gerçekliği ve tabii ki internette gezinme gibi ekstra özellikleriyle daha rahat oyun oynamanın ve kullanımın önünü açıyor.

Arayüz ve yazılım tatmin ediyor mu?

Arayüz ve yazılım tatmin ediyor mu?

Sony uzun süre kendi Xross Media Bar ara yüzüne bağlı kaldı. Bu fena bir arayüz değil ve Vita'da da buna dokunmatik özellik eklenerek kullanışlı bir kullanıcı arayüzü oluşturulmuş. Uygulamalar ve ayarlar yuvarlak ikonlar olarak ekranda gösterilmiş. Bizim açımızdan bu iyi bir şey. Android ve iOS kullanıcıları bu tipte ikonlu ve kaydırma pencereli arayüze çoktan beri alışkınlar.

Vita, içerisinde birçok uygulama yüklenmiş olarak geliyor. PS Store'dan da birçok orijinal tam sürüm oyun ve video indirebiliyorsunuz. Birlikte gelen uygulamalara örnek olarak navigasyon destekli çoklu dokunmatik web tarayıcı, arkadaş ve grup mesajlaşma uygulaması, çevirimiçi oyun şovları, Skype, Twitter Facebook, Flickr ve Foursquare verilebilir.

Medya oynatma özelliği çeşitli müzik ve video uygulamalarıyla çok iyi... Kullanıcı aynı zamanda PS Store'dan çeşitli filmler de satın alabiliyor. Kaliteli ekranı uzun sure izlemeye uygun. Filmlerde oynatıcıyı istediğiniz kareye sürükleyebiliyorsunuz.

Uzaktan oynama özelliği PS3 teki oyunlarınızı Vita ekranı vasıtasıyla oynamanızı sağlıyor.

Cihazın kamerası ise tam bir düş kırıklığı. 0.3 MP kamera ile fotoğraf galerisi oluşturmayı düşünmeyin bile. Vita ile çekilen fotoğraflar bulanık ve canlılığı yok. Aynı şeyleri video çekimi için de rahatlıkla söyleyebiliriz.

Batarya ömrü yeterli mi?

Batarya ömrü yeterli mi?

Büyük parlak ekran, 4 çekirdekli işlemci ve bunların üstüne Wi-Fi/3G bağlantıları eklendiği zaman Vita'nın bataryasının tamamen bitmesinin çok da uzun zaman almayacağını bilmenizde yarar var. Grafikleri detaylı bir oyunda ekranın tüm parlaklığını kullanarak online oyun oynamak şarjı çabuk tüketiyor. Minimum ayarlarda ise batarya, 5-6 saat dayanabiliyor.

Bataryayı soğutmak için kullanılan madde ısıyı yayıyor ve konsolun elinizde ısınmasına sebep oluyor. Bir başka dezavantajı ise sıfırdan açarken açma süresinin uzun olması.

Bataryanın çabuk tükenmesi ve buna benzer detaylar kullanıcıyı sıkabiliyor ama bu sadece Vita'da değil genelde tüm taşınabilir cihazlarda yaşanan bir sorun. Sony'nin bu konuda yaptığı savunma, 3DS veya iPad gibi rakiplerinin de batarya ömrünün çok uzun olmaması temeline dayanıyor.

Verdiğimiz paraya değiyor mu?

Verdiğimiz paraya değiyor mu?

En önemli sorulardan biri şu: Acaba Vita gerçekten verdiğiniz paraya değer mi?

Wi-Fi'lı modelin 800 TL civarinda etiket fiyatı varken, 3G eklenmiş modeli 950 TL'ye satılıyor. Eğer 3G'li modeli almaya karar vermişseniz, aylık veri kullanım ücretlerini de hesaba katmalısınız.

Piyasada bulabileceğiniz PS Vita oyunları oldukça pahalı. Genelde 100 TL civarında fiyatlar söz konusu ve PS Store'dan indirseniz dahi bu fiyat çok değişmiyor. Ayrıca oyunlarınızı yüklemek için Sony'nin özel hafıza kartını da satın almalısınız. Yani SD ve microSD kartlarınız Vita'da çalışmıyor. 4GB hafıza kartını saymazsak, 8GB ve 16GB kartlar pahalı. 4 GB'lık kart bile 50 TL civarında bir fiyatla satılıyor.

Kısacası şimdilik, konsol ve 2 oyun için en az 1.000 TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu fiyat ucuz değil fakat "sıkı oyuncular" için kaliteli oyuna para vermek asla bir şikayet nedeni olmamalı. Her zaman olduğu gibi, PS Vita'da da "parayı veren düdüğü çalıyor."

Kısacası PS Vita, Sony'nin verdiği tüm sözleri yerine getirdiği bir cihaz. "Kusursuz oyun deneyiminden" hiç bir taviz vermiyor. Vita dokunmatik kontrolleri, çift analog kontrolleri, 3G bağlantısı ve indirilebilir içeriğiyle bugüne kadar gördüğümüz en iyi mobil oyun konsolu. Fiyatı ucuz değil fakat konsolu elinize aldığınız zaman anlayacaksınız ki bu cihaz daha ucuza zaten satılamaz. Yani Vita, sunduklarına göre en iyi fiyata satılıyor dersek yanlış olmaz...

Okuyucu Yorumları