Plazma TV yasağına yanıt gecikmedi

Plazma TV'lerin yasaklanacağı haberlerine yanıt gecikmedi. Plazma gerçekten yasaklanabilir mi?

Plazma yasağına jet yanıt!

Geçtiğimiz gün ajanslara düşen ve sizlerle buradan paylaştığımız bir haberde, Avrupa Birliği'nin plazma TV'lerin yasaklanması için çalışma başlattığından bahsediliyordu. Haberin ardından Avrupa Tüketici Elektroniği Birliği'nden (EICTA) jet bir açıklama geldi. Açıklamada özetle plazma TV'lerin yasaklanmasının söz konusu olamayacağından; ancak gerekli düzenlemelerin yapılacağından bahsediliyor. Açıklamada yer alan önemli satır başlıkları şu şekilde:

* Son zamanlarda basında yer almakta olan haberlerde, Plazma TV teknolojisinin enerji verimliliği sebepleri ile yasaklanabileceği belirtilmektedir. Konu ile ilgili AB direktifine göre plazma veya herhangi bir teknoloji, enerji verimlilik koşullarına uyduğu sürece TV üretiminde kullanılmasının yasaklanması mümkün değildir.

* AB ve üyeler, TV üretiminde kullanılan Plazma TV, LCD TV, CRT (tüplü) TV ve diğer tüm teknolojilerin daha enerji verimli getirilmesini sağlayacak yeni düzenlemeler üzerinde çalışmaktadır.

* Tüm üreticilerin Avrupa pazarında TV üretmek, ithal etmek ve satmak için yeni hazırlanacak minimum verimlilik standartlarına uyması istenecektir. Yeni düzenlemenin 2009'un ikinci yarısında yayınlanması beklenmektedir. Geçiş sürecinin ardından ürünlerin 2010 yılının ikinci yarısında uyumlu hale getirilmesi beklenmektedir.

Peki ama tüm bunlar ne anlama geliyor?

Peki ama tüm bunlar ne anlama geliyor?

EICTA'nın yayınladığı bu açıklamada aslında çok da şaşırtıcı bir nokta bulunmuyor. Özellikle bir süre öncesine kadar plazma TV'lerin rakip teknolojilere oranla daha fazla enerji tükettiği biliniyordu. Ancak son gelişmelerin ışığında plazma TV'lerin de enerji tüketimi konusunda önemli adımlar attıkları bilinen bir gerçek. Avrupa Birliği'nin yapmaya çalıştığı da, piyasaya sürülen tüm plazma TV'lerin belli enerji tüketim standartlarına sadık kalmalarını sağlamak.

Kısacası plazma teknolojisinin tamamen yasaklanması zaten pek de mantığa uygun bir uygulama olmayacaktır. Önemli olan, her üreticinin, enerji tüketim standartlarına uygun hareket etmesini sağlamak...

EICTA hakkında
1999 yılında kurulan EICTA, kurulduğu günden bu yana, içinde büyük ve orta ölçekli Telekomünikasyon ve Tüketici Elektroniği sektöründen üretici firmaların oluşturduğu Avrupa Dijital Teknoloji Endüstrisi'nin sesi olmuştur. Avrupa'nın 28 farklı ülkesinden 61 büyük çok uluslu firma ve 39 ulusal oluşumun üyesi olduğu EICTA, bu şekilde 10.000 firmayı, 2 milyon çalışanı ve bin milyar euroluk bir sermayeyi temsil etmektedir.

Okuyucu Yorumları