Pokémon Go yasakları büyüyor!

Pokémon Go'ya yasak uygulayan ülkelere bir yenisi daha eklendi. Üstelik bu kez yasak, tüm ülkede Pokémon Go'nun fişini çekecek kadar büyük!

Pokémon Go yasakları

Pokémon Go Dünya genelinde popülerliğini ciddi bir şekilde kanıtlamış olsa da bazı ülkeler henüz eğlenceye katılmış değil. Ancak bir ülke, yaptığı açıklama ile katılımda bulunmayacağını duyurdu.

BBC'nin söylediğine göre İran direkt olarak uygulamayı yasaklamış durumda. Ancak diğer Orta Doğu ülkeleri Pokémon'un din karşıtı temalarına karşı konuşurken, İran'ın bu kararı almasının sebebi güvenlik endişeleri.

Karar, ülkenin online aktiviteleri kontrol eden resmi kurumu olan Sanal Alanlar Yüksek Konseyi tarafından alındı. Görevliler bu güvenlik risklerinin neler olduğunu açıklamamış olsalar da, kötü amaçlı yazılımlar ve izinler hakkında var olan diğer güvenlik endişeleri ile alakalı oldukları tahmin edilebilir. Oyunun yasaklanacağı bir süredir zaten konuşuluyordu. Görevliler ilk açıklamalarında karar vermeden önce oyunun yaratıcılarının kendileri ile iş birliği yapmalarına bakacaklarını söylemişlerdi.

Pokemon Go Rehberi: Pokemon Go Nedir, Nasıl Oynanır?

Dünya'nın diğer bölgelerinde de oyun hakkında benzer yasaklamalar olsa da, uygulamayı tamamen yasaklayan ilk ülke İran oldu. Diğer ülkeler, Pokémon'un diğer özelliklerine sınırlamalar koymuş durumdalar. Örneğin Suudi Arabistan'ta 2001 yılında "yasak görüntüler" sebebiyle Pokémon'un kart oyununa karşı bir fetva yayınlanmıştı. Ayrıca güçlendirme mekanizmasının da evrim teorisini desteklediği söylenmişti. Son olarak da oyunun İslam'ın kumar karşıtı kurallarının ihlal ettiği de iddia ediliyor. Bu fetva, uygulama için halen geçerli durumda.

Daha küçük olan uluslararası sınırlamaların arasında ise polis memurlarının görev sırasında oyunu oynamasını yasaklayan Endonezya ve Hong Kong yer almakta. New York eyaleti yönetimi de oyunun arkasındaki firma olan Niantic'le görüşüyor ve cinsel suçluların oyundan yasaklanmasını talep ediyor.

Belirgin olmayan bir diğer şey ise, uygulamanın ülke içerisindeki "yasağının" tam olarak ne anlama geldiği, çünkü kişiler, ülke dışında uygulamayı indirip, ülke içerisinde de kullanabilirler. Buradaki yasak büyük ihtimal ile ülkede hiçbir Pokéstop veya Pokémon olmaması anlamına gelecektir.

Okuyucu Yorumları