Popüler cep modelleri radyasyon testinde...

Cep telefonları ne kadar radyasyon yayıyor? CHIP Online popüler modelleri mercek altına aldı...

Ceplere radyasyon testi...

Çevre, biyoloji ve dayanıklılık: Cep telefonu dünyasında patlak veren ve yeni eğilimler yaratan üç anahtar sözcük. CHIP Online hangi cep telefonlarının düşük bir radyasyon değeri arz ettiğini ve biyo-damgayı hak ettiğini kontrol ediyor.

Birçok araştırma cep telefonlarının yaydığı radyasyonun hastalıklara sebep olmadığı sonucuna ulaşıyor. Buna karşın çevre kuruluşları yapılan bu araştırmaların büyük bir kısmının dünyaca büyük dört cep telefonu operatörü tarafından finanse edildiğini iddia ediyor. Bununla beraber hala uzun vadeli analizler mevcut değil.

Fakat ister şüpheci olun, ister olmayın bir cep telefonu satın alırken düşük radyasyon değerine dikkat etmenin size bir zararı olmaz. Uzmanlar özellikle çocuklarda mümkün mertebe düşük radyasyon değerlerinin tercih edilmesini öneriyor.

İşin iyi tarafı güncel cep telefonlarının yasalarca öngörülen 2,0 watt/kg değerinin altında sıralanıyor olması: Nokia'nın dokunmatik bombası 5800 XpressMusic'ten sadeliği sevenlerin cep telefonu Motorola Moto F3'e kadar tüm cep telefonları. Dikkatimizi çeken durumlardan biri de SAR sıralamasında Samsung cep telefonların en üst sıralarda olması oldu. Koreli üreticinin cep telefonları radyasyon konusunda tutumlu.

Tavsiyeler ve daha fazlası
Güncel bilgilere sahip olmanız için ilerleyen sayfalarda en az radyasyon yayan cep telefonlarını farklı bütçe kategorilerine göre bir araya getirdik. Son sayfada ise SAR kavramının derinliklerine inerek sizi bilgilendirmeye çalıştık.

SAR önerileri I: Giriş seviyesi telefonlar

SAR önerileri I: Giriş seviyesi telefonlar

Sağlık bilinciyle telefon görüşmesi yapmak isteyenlerin kalın bir cüzdana ihtiyacı yok. Sizlere az radyasyon yayan giriş seviyesi üç telefon tanıtacağız.

SAR önerileri I: Giriş seviyesi telefonlarMotorola MOTO U9
SAR değeri:
0,41 watt/kg
Moto U9 ile Motorola piyasaya hem sağlam hem de az radyasyon yayan giriş seviyesi bir cep telefonu sundu. Ana özellikler: 2 Megapiksel kamera, iyi müzik çalar, dil seçimi, sesle yönetim.

Fiyat: 410 TL + KDV

SAR önerileri I: Giriş seviyesi telefonlarSony Ericsson W910i
SAR değeri:
0,90 watt/kg
Az radyasyon yayan iyi bir müzik cep telefonu isteyenler Sony Ericsson W910i'de doğru adresteler: UMTS, GPRS ve 2 Megapiksel kamera fonksiyon listesinde mevcut.

Fiyat: 338,14 TL + KDV


SAR önerileri I: Giriş seviyesi telefonlarSamsung U800 Soul
SAR değeri:
0,77 watt/kg
Samsung U900'ün ufak kardeşi, iyi bir SAR değeri ve düşük maliyeti ile dikkat çekiyor. Donanımsal özellikler arasında 3 Megapiksel kamera ve microSD kartlar ile genişletilebilir bellek var.

Fiyat: 374 TL + KDV

SAR önerileri II: Orta seviye cep telefonları

SAR önerileri II: Orta seviye cep telefonları

Burada Nokia, Samsung ve Sony Ericsson'un az radyasyon yayan orta seviye cep telefonlarını bulacaksınız.

SAR önerileri II: Orta seviye cep telefonlarıNokia 6650
SAR değeri:
0,64 watt/kg
Kapaklı modelleri sevenler Nokia 6650 ile hem güncel hem de uzun pil süresi vaat eden bir cep telefonu edinebilir. Özellik listesi: HSDPA destekli UMTS, GPS navigasyon, genişletilebilir bellek ve 2 Megapiksel kamera.

Fiyat: 245 dolar (yurtdışı fiyatı)

SAR önerileri II: Orta seviye cep telefonlarıSamsung SGH-U900
SAR değeri:
0,69 watt/kg
Samsung Soul sadece görsel açıdan değil, teknik açıdan da etkilemeyi başarıyor. HSDPA (Phase III), 5 Megapiksel kamera (LED ışıklı), MP3 çalar, dokunmatik tuşlar ile şık Soul'un rakiplerinden saklanması için hiçbir sebebi yok.

Fiyat: 485 TL + KDV

SAR önerileri II: Orta seviye cep telefonlarıSony Ericsson W760
SAR değeri:
0,53 watt/kg
Müzikten daha fazlası. Walkman cep telefonu W760, tümleşik navigasyon ile ön plana çıkıyor ve diğer disiplinlerde de uzun bir özellik listesi sunuyor. Mesela cep telefonunun 3 Megapiksel kamerası var ve testlerde iyi ve basit kullanımı ile ikna etti.

Fiyat: 260 dolar (yurtdışı fiyatı)

SAR önerileri III: Üst seviye cep telefonları

SAR önerileri III: Üst seviye cep telefonları

Bu kategoride hem üst teknoloji özellikler sunan hem de düşük radyasyon değerleriyle dikkatleri üzerine çeken cep telefonları bulacaksınız.

SAR önerileri III: Üst seviye cep telefonlarıSamsung M8800 Pixon
SAR değeri:
0,58 watt/kg
Düşük radyasyon değerine dikkat eden fotoğraf meraklıları Pixon ile bu istediklerine ulaşabilir. Dokunmatik cep telefonu 8 Megapiksel çözünürlüğünde resimler çekiyor ve birçok ince ayar imkânı sunuyor. Geri kalan özellikler de sağlam: Dört bant desteği, HSDPA, MP3 çalar, genişletilebilir bellek.

Fiyat: 846,61 TL + KDV


SAR önerileri III: Üst seviye cep telefonlarıSamsung i8510 innov8
SAR değeri:
0,40 watt/kg
Popüler Samsung cep telefonu i8510 innov8 de düşük SAR değeri ile bu sayfada yer almayı hak ediyor. Fakat bu, özellik listesinde göreceğiniz tek şey değil: 8 Megapiksel kamera, Symbian S60 arayüzü, WLAN, HSDPA ve, ve... Cihazın cep telefonu sıralamalarında üstlerde yer almaması için herhangi bir sebep yok.

Fiyat: 1195 TL + KDV


SAR önerileri III: Üst seviye cep telefonlarıLG KC 910 Renoir
SAR değeri:
0,59 watt/kg
LG de dokunmatik ekran modasına uyuyor: Koreli üretici KC910'da yüksek çözünürlüklü 8 Megapiksel kamerayı büyük dokunmatik ekran ile birleştiriyor. Sörf yapmak için sadece HSDPA değil, WLAN da hazırda bekliyor. Diğer özellikler: GPS yongası, MP3 çalar, 4 GB bellek ve daha fazlası.

Fiyat: 520 dolar (yurtdışı fiyatı)

SAR nedir?

SAR nedir?
SAR ölçümü: Yayma performansı da önemli.

Cep telefonu üreticileri radyasyon konusunda ortak bir birim üzerinde anlaştı ve kural olarak her modelde maksimum ölçülen değeri belirtiyorlar.

Ölçülen değerin ismi Spesifik Soğurma Oranı (SAR: Specific Absorption Rate). Bu ölçü birimi cep telefonunun maksimum gönderim gücü altında insan kafasına yaydığı radyasyonu gösteriyor. Sınır değeri olan kilogram 2,0 watt (watt/kg) 10 gram vücut ağırlığını baz alıyor.

Bir diğer önemli kriter ise cep telefonunun sinyal yayma eğilimidir: Bu değer ne kadar iyiyse cep telefonu o kadar iyi çeker. İyi sinyal yayma özelliğine sahip cep telefonları çok nadiren maksimum performans ile (alım gücü) çalışmak zorunda kalır. Dolayısıyla SAR bir çıkış noktası olma niteliği taşıyor ama gerçek ışıma yükü hakkında fazla bir şey söylemiyor. En iyi kombinasyon düşük SAR değerine ve iyi bir yayma eğilimine sahip cep telefonudur.

Ne yazık ki, tüketiciler istedikleri cep telefonunun SAR değerini tüketici haklarının gerektirdiği gibi kutusunun üzerinde net bir şekilde göremez. Genellikle kullanıcı, pek de sade olmayan kullanım kılavuzuna başvurmak zorunda kalır.

Okuyucu Yorumları