Portatif MikroDalga Fırın

‘Cep’telefonlarındaki radyasyon gündemde. Mobil telefon üreticileri bundan sonra cep telefonlarını yaydığı radyasyon miktarını belirten kitapçıkla birlikte satmaya başlayacaklarını açıkladılar.

Portatif MikroDalga Fırın

Tüketicilerin tepkisi karşısında alabilecekleri önlemleri tartışan firmalar cep telefonlarının yaydığı radyasyon seviyesini ölçecek ortak bir standart geliştirdi. Avrupa Elektroteknik Standizasyon Komisyonu (CENELEC) ile anlaşan Finlandiyalı Nokia, Amerikan Motorola ve İsveçli Ericsson bu yılın sonundan itibaren kullanım kılavuzuna radyasyon miktarıyla ilgili bilgileri de ekleyeceklerini belirttiler.

Cep telefonlarından yayılan radyo dalgalarının insan beynine zarar verdiği yönünde çok sayıda rapor var. İngiltere de hükümet, ince kafatasları nedeniyle radyasyondan daha fazla etkilenecekleri için, çocukların cep telefonlarını kullanmamalarını bilimsel raporlarla destekleyerek tavsiye etmişti.

Üreticiler ise telefonun üzerinde, Spesifik Soğurma Oranı’nı (SAR) açıklamayacaklarını ancak bu bilginin kullanım kılavuzlarında bulunacağını belirttiler. Radyasyonu en iyi ölçme yolu olan Spesifik Soğurma Oranı, insan vücudunun kilogram başına emdiği radyasyonu watt cinsinden gösteren bir ölçü birimi. Piyasadaki telefonlar 0.5 ve 1.0 arasında değerler gösterirken, maksimum güvenlik değerinin 2.0.
SAR değeri bir telefon numarasını çevirirken en yüksek değerine çıkarken, bağlantı kurulduktan sonra düşüyor. Ericsson radyasyon seviyelerini ekimden itibaren açıklayacağını, Nokia da buna yakınn bir zamanda kendi seviyelerini açıklamayı düşündüğü belirtti.

Amerika’da Federal Ulaştırma Komisyonu (FCC) cep telefonlarının güvenlik standartlarına uymalarını zorunlu kılıyor ve bütün üreticilerin telefonlarını piyasaya sürmeden önce radyasyon seviyelerini FCC’ye onaylatmaları gerekiyor. Ancak Türkiye gibi ülkelerde bu tür denetimler olmadığı veya denetim olsa bile her türlü uygunsuz malı piyasaya sürmenin “bir kolayı” bulunduğu için, cep telefonu üreticlerinin Amerika’ya satamadıkları kansorejen ürünlerinin ellerinde kalmasından çekinmedikleri düşünülüyor.

Okuyucu Yorumları