Powerline: Prizden internet rehberi...

Powerline adaptörü nedir ve ne işe yarar? Prizden internet bağlantısı nasıl yapılır? Hepsi burada...

Powerline: Prizden internet!

Mesela evinizde yerel bir ağ kurup her odadan sorunsuzca internete bağlanmak istemez misiniz? Bu iş için kullanacağınız WLAN, sizi çabucak kapsama alanı dışına atacaktır. Elektrik hattı (Powerline) adaptörleri ile bu işi çok daha hızlı yapabilirsiniz; zira her odadaki prizden internete bağlanabileceksiniz.

Yeni kablo, matkapla delme işlemleri, pislik, toz... Bu sayılanların hiçbirine gerek yok. Henüz yaygınlaşma aşamasında olan ve çoğu kullanıcı tarafından tam olarak ne olduğu bilinmeyen Powerline adaptörleri sayesinde evinizin her odasında bulunan standart bir priz ile evin her tarafına internet ve ağ erişimi yayabilirsiniz. Çiftler halinde satılan adaptörlerin birçok avantajı var:

Basit ve stabil
Evinizdeki her odada en az bir adet priz vardır. Bunlar aracılığı ile her yöne veri gönderebilir veya alabilirsiniz. Normal bir LAN ağı kurmak için matkapla delikler açıp kablo döşemeniz gerekir. Kablosuz ağ kullandığınızda ise delme işinden kurtulursunuz; fakat bu sefer de sinyal birçok duvar ve/veya tavandan geçmek zorunda kaldığı için beklenmedik bir anda kablosuz tekniğinin sınırlarına gelirsiniz.

WLAN'dan daha güvenli
Kablosuz ağ her zaman beraberinde bir nebze de olsa tehlike getirir. Doğru şekilde güvence altında almadığınız vakit (örneğin WPA şifrelemesi ile) yabancılar dışarıdan ağınıza izinsiz bir şekilde girebilir. İşte bu konuda Powerline daha fazla güvenlik vaat ediyor. Bu tip bir yapılandırmada sadece elektrik hattınıza direkt erişim sağlandığında saldırı mümkün oluyor; yani evinizdeki prizlerden birine erişim sağlanmış olması gerekiyor. Saldırgan bunu becerse bile ek olarak şifrelemeyi de kırması gerekiyor.

İlerleyen sayfalarda verileri elektrik hattı üzerinden nasıl göndereceğinizi detaylıca anlatacağız. Ayrıca bazı ürün tavsiyelerinde de bulunacağız. Ürünlerin bir kısmını Türkiye'de bulmak mümkün olmayabilir; zira tekniğin kendisi yeni yaygınlaşıyor.

İşte böyle çalışıyor: Verileri prizden göndermek

İşte böyle çalışıyor: Verileri prizden göndermek

Powerline cihazları HomePlug 1.0 veya HomePlug AV standardını kullanır. Bu iki teknik özellikle iletim hızı ve şifreleme konusunda birbirinden ayrılır. Şunu belirtmemizde fayda var: Farklı üreticilerin adaptörlerinin birbiriyle anlaşmazı genellikle çok zordur.

İşte böyle çalışıyor: Verileri prizden göndermekPowerline, ağ oluşturmak için evdeki mevcut elektrik hattını kullanır. Ağ sinyalleri 230 Volt gerilime modüle edilir. Her zaman sadece bir cihaz veri gönderebilir veya alabilir. Veriler priz bulunan her odada kullanıma sunulur. Adaptörler aynı normal elektrik fişi gibi prize takılır ve ağ kablosu ile bir bilgisayarın Ethernet kartına bağlanır. Bir ağın oluşabilmesi için en az iki adaptör gerekir.

HomePlug 1.0 standardını kullanan cihazların sunduğu bant genişliği 14 Megabit/saniye ila 85 Mbit/saniye arasında değişir. Bu değerler normal bir DSL hattı veya ses iletimi için fazlasıyla yeterlidir. Buna karşın HomePlug AV, 200 Megabit/saniyeye kadar hız sunar. AV, Audio (ses) ve Video kelimelerinin kısaltılmış halini temsil eder ve veri yoğunluğu yüksek multimedya uygulamaları, internet TV veya video-on-demand hizmetlerinde aktarım kalitesine pozitif etki eder.

Kapsama alanı ve kalite
Kapsama alanı, adaptörün gönderim kalitesinin yanında evdeki elektrik hattının kalitesine ve hattaki parazit kaynaklarına da bağlıdır. Örneğin adaptörler arası uzaklık bir sonraki elektrik sayacı tarafından sınırlandırılır. Sinyal emilimi o kadar büyüktür ki kural olarak bunun dışında veri aktarımı yapmak mümkün değildir. Fakat çoklu prizdeki bir ampulün şalteri de sinyali emer.

Tavsiyemiz: Optimal gönderim ve alım performansı için adaptör, prize tek başına takılı olmalı. Ek olarak takılan her cihaz performansın bir kısmını emecektir. Yahut üzerinde priz bulunan bir adaptör seçin (Devolo ve Zyxel marka adaptörler); böylece prizi tamamıyla kaybetmiş olmazsınız.

Şifreleme ve uyumluluk

Şifreleme ve uyumluluk
Şifreleme: DES veya AES ile gerçekleştiriliyor.

Şifreleme
HomePlug standartları ağın şifrelenmesini de öngörüyor. DES tekniğinin (Data Encryption Security) şifrelemesinin kullandığı 56-bit uzunluğundaki parolalar, WLAN'da kullanılan WEP şifrelemesiyle esasen eşdeğerdir. Daha yeni olan 200 Mbit adaptörler 128-bit AES şifreleme yöntemi kullanıyor ve dolayısıyla daha güvenliler. Temelde HomePlug'ın güvenlik riski WLAN'dan daha düşüktür: Sadece kapalı elektrik devresi dâhilinde verilere erişim mümkün olduğu ve normal şartlar altında evinizdeki prizlere dışarıdan kimse erişemeyeceği için ağ yapılandırması çok daha güvenli oluyor.

Uyumluluk
Çoğu durumda farklı üreticilerin modelleri birbiriyle çalışamaz; çünkü farklı gönderim ve alım kanalları kullanırlar. Ayrıca her üreticinin kullandığı şifreleme tekniği de birbirinden farklıdır. Tek istisna: HomePlug AV sertifikasına sahip tüm üreticilerin cihazları birbiriyle anlaşır.

Adaptörsüz olmaz: Farklı adaptör önerileri

Adaptörsüz olmaz: Farklı adaptör önerileri

Bir ağ oluşturmak için en az iki adet Powerline adaptörüne ihtiyacınız var. Aktarım hızı konusuna gelindiğinde seçmekte zorlanabilirsiniz. Fakat üreticilerde eğilim elbette 200 Megabit/saniyeye doğru kayıyor.

Adaptörsüz olmaz: Farklı adaptör önerileriHomePlug 1.0 standardı teorik olarak 14 Mbit/s hıza ulaşıyor ve elektrik devresi dâhilinde 200 metre uzaklığa izin veriyor. Kullanıcı teorik olarak birden çok bina katı arasında köprü de kurabilir. Fakat en iyisi "sadece" 100 metre uzaklığı göz önünde bulundurun ki bağlantı iyi bir şekilde çalışsın. Netgear XE102G gibi adaptörlere artık çok ender rastlanılıyor. Daha hızlı sürümleri tercih etmeniz faydalı olacaktır.

Adaptörsüz olmaz: Farklı adaptör önerileri Devolo dLAN 200 AVplus
Devolo'nun 200 Mbit adaptörleri direkt prize takılıyor ve modem veya PC için tekrar tümleşik bir priz sunuyor. Bu sayede veriler en uygun şekilde aktarılacak ve parazitler en aza indirgenecek. Adaptörleri bağlamak ve ağ şifrelemesi cihazların üzerindeki tuşa basılarak gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda şifrelemeyi kişisel bir parola ile değiştirmeniz de mümkün. Gerekli yazılım kutu içeriğine dâhil edilmiş.

Fiyat: yaklaşık 110 Euro

Adaptörsüz olmaz: Farklı adaptör önerileriZyxel PLA-401 v3
Zyxel'in adaptörleri üçüncü sürümle (v3) beraber biraz "ufaldı" ve yine adaptörlerin "eşleşmesi" ve ağın şifrelenmesi için birer tuş sunuyor. Süreç çok basit: Öncelikle bir adaptörde tuşa basın, sonra iki dakika içerisinde diğer adaptördeki tuşa basın; bu kadar. Priz üzerinden ağınız hazır. Ağ şifrelemesi aynı Devolo'nun ürününde olduğu gibi 128-bit AES tekniğini kullanıyor. Optimal şartlar altında adaptörler elektrik hattı dâhilinde 300 metre uzaklığa izin veriyor. Fakat bu sayıyı ciddiye almayın, çünkü bu durumda hiçbir rahatsız edici direncin bulunmaması gerekiyor. Şimdiden ampulleri sökmeye başlayabilirsiniz.

Fiyat: yaklaşık 85 Euro

Daha fazlası: Dâhili Powerline sunan modemler

Daha fazlası: Dâhili Powerline sunan modemler

Bu sayfada tanıtılan modemler tümleşik Powerline desteği sunuyor. Her geçen gün daha fazla üretici bu tekniği diğer cihazlara da yerleştiriyor. Sonuç olarak teknik örneğin modemler veya aktarım istemcilerinde kullanılabiliyor.

Daha fazlası: Dâhili Powerline sunan modemlerPowerline için modem: Zyxel NBG-318S
Zyxel modem ile ağınızı üç farklı yolla kurabilirsiniz: Üç Ethernet arabirimi üzerinden LAN ile, IEEE 802.11g standardı ile WLAN ile veya Homeplug AV standardına uyan Powerline ile. Modem WLAN tekniğinde WEP, WPA ve WPA2 şifreleme tekniklerini destekliyor. Powerline'da 128-bit AES ağ koruması sunuluyor. DSL modeminizi bir WAN portu üzerinden bağlayabilirsiniz.

Fiyat: yaklaşık 140 Euro

Daha fazlası: Dâhili Powerline sunan modemlerAktarım istemcisi: Zyxel DMA-1100P
DMA-1100P resimleri, videoları ve müzikleri ağ üzerinden televizyonunuza veya müzik setinize getiriyor. Verileri tümleşik Powerline adaptörü ile (Homeplug AV) yakalıyor. Cihaz televizyon ile HDMI arabirimi üzerinden bağlanıyor. Müzik setinize ise stereo kablosu veya koaksiyel dijital ses çıkışı ile bağlanabiliyor. Desteklenen dosya formatları ve codec'ler: WMV, AVI, MPEG 1/2/4, Xvid, MP3, WMA, LPCM, WAV, AAC, Ogg, JPEG, BMP, PNG, TIFF ve GIF.

Fiyat: yaklaşık 175 Euro

Daha fazlası: Dâhili Powerline sunan modemlerPowerline'lı güç kaynağı: Netgear XEPS103
Bu güç kaynağının içinde bir Powerline adaptörü var, fakat maksimum veri aktarım hızı 85 Megabit/saniyeye çıkabiliyor. Güç kaynağı birçok Netgear yönlendirici, ADSL modem, Gigabit switch ve (kablosuz) erişim noktalarıyla beraber kullanılabiliyor ve orijinal güç kaynağının yerini alıyor.

Fiyat: yaklaşık 75 Euro

Okuyucu Yorumları