Principia Mathematica, Milyonlarca Dolara Satıldı!

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen bir açık arttırma, dünyanın en pahalı kitaplarından birinin satışına sahne oldu!

3.7 milyon dolara satılan kitap!

Sir Isaac Newton'un Principia Mathematica kitabının birinci baskısı, geçtiğimiz hafta Christie's açık arttırmasında 3.7 milyon dolara satılarak, bir açık arttırmada satılan en pahalı bilim kitabı oldu. Albert Einstein, Newton'un 1687 yılı çalışmasını "belki de herhangi bir insanın atma imkanı bulduğu en büyük entelektüel adım" olarak tanımlamaktaydı.

Keçi derisi kaplı kitap, Avrupa kıtasında basılmış olan birinci baskı 80 Principia Mathematica'dan biriydi. İsimsiz alıcı, Christie's'in beklentilerinin üç katı ödeme yaptı. Geçtiğimiz 50 yıl içerisinde sadece bir adet daha hayvan derisi kaplı orijinal Principia Mathematica kopyası satılmıştı ve bu, Kral James II için üretilmiş olan bir kopyaydı. Bu kopya, 2013 yılı Aralık ayında Christie's'de 2.5 milyon dolara satılmıştı.

Londra'daki Royal Society kütüphanesi lideri Keith Moore, Principia Mathematica'nın sadece bilimin gelişimi ve tarihi olmadığını, şimdiye kadar yayınlanmış en iyi kitaplardan biri olduğunu söylemekte.

Principia Mathematica'da Newton, üç hareket kanununu ve evrensel yer çekimi kanununu açıklıyor. Bu kanunların belki de en ünlüsü, Newton'un "her etki için eşit ve zıt bir tepki vardır" kanunu olabilir...

Okuyucu Yorumları