Profesyonel dosya paylaşımı

BitTorent adlı paylaşım ağı, ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Sistemin sunuculara bağlı olmadan çalışması, hızın da artmasını sağlıyor. CHIP, BitTorent'den en yüksek performansı garantileyen ipuçlarını açıklıyor.

Profesyonel dosya paylaşımı

Hayal etmesi güç de olsa dünya üzerinde internet üzerinden bir saniyede aktarılan dosya boyutunu 6 terabaytı bulmuş durumda. Böylesine yoğun bir trafiğe rağmen büyük tıkanıklıkların oluşmamasında, P2P ağlarının ardındaki yaratıcı fikrin de payı var. Her dosya kendine ait bir ağ üzerinden paylaşıldığından, yalnızca bu paylaşımın tarafları olan ortaklar birbirine doğrudan bağlanıyor. Merkezi sunucular, "tracker" adı altında, P2P kullanıcılarının arabuluculuğunu üstleniyor. Torrent sayfalarının sağlayıcılarına yöneltilen suçlamaların aksine, P2P ağlar üzerinde yalnızca kanundışı dosya paylaşımı yapılmıyor. Sözgelimi, Linux dağıtımcılarından Mandrake de yeni yazılımlarını kullanıcılara ulaştırmak için Bit- Torent'i alternatiflerden biri olarak sunuyor. Yüzüklerin Efendisi'nin yönetmeni Peter Jackson,"King Kong" filminin setine ait "Yapım Günlüğü"nü filmin hayranlarıyla BitTorent üzerinden paylaşıyor (http://kongisking.net/torrents). BitTorent'i paylaşımlı ve bedava yazılımların indirilmesi için kullanan online portallar da giderek çoğalıyor. CHIP, Bittorent'ten maksimum şekilde faydalanmanızı sağlayacak araç ve ipuçlarını açıklıyor.

En konforlu istemciyi seçerken

Bittorent Client yalnızca dosya aktarımını durdurma olanağı sunan ve kapsamlı ayarlar barındırmayan, minimalist bir çözüm. Daha kapsamlı bir yazılımdan yararlanmak isteyenler için en iyi alternatişerden biriyse "Azureus" (http://azureus. sourceforge.net). Yazılım, tümüyle olmasa da büyük ölçüde Türkçeleştirilmiş halde. Java arabirimi, Kazaa'dakine veya eDonkey'dekine benzer kullanım rahatlığına kavuşmanızı sağlıyor: Dosya indirme işlemlerini, yani download'ları daha sonra yeniden başlatmak üzere durdurabilir, mevcut durum çubuğu üzerinden kaç kullanıcıya bağlı olduğunuzu görebilir ve indirilecek dosyalar için öncelik derecesi atayabilirsiniz. Üstelik bunlar yalnızca temel özellikler. Tools / Yapılandırma üzerinden dosya indirme ve karşıya yükleme için sınır koyabilir, diğer ayarlarda da değişiklikler yapabilirsiniz.

İpucu: Dosya paylaşımının yanı sıra web'de de geziniyorsanız download değerini örneğin 256 K'lık ADSL hattına sahipseniz 14KB/s ile sınırlamanızı öneriyoruz. Aksi halde web sayfalarında gezinmek işkence halini alacaktır. Dosya gönderimi için cömertçe belirlenen 40 kbps değerini de değiştirebilirsiniz. Bu noktada 8 KB/s altı değerler yeterli.

Film endüstrisi gözetlemesin

Azureus, kendi bünyesinde son derece yararlı olabilecek bir araç barındırıyor. Entegre IP filtresi sayesinde, Torrent kullanıcılarından bozuk dosya almanın ve kişisel bilgilerinizle paylaşım alışkanlıklarınızın gözetlenmesinin önüne geçiliyor. IP filtresini kullanmak için öncelikle http://azureus.sourceforge.net/plugin_details.php?plugin=safepeer sayfasından Savepeer aracını indirin. Zip dosyası içerisindeki şu üç dosyayı Azureus'un "Plugins" klasörüne taşıyın: Blocklist.properties, Safepeer.properties ve Safepeer.jar. İstemcinin yeniden başlatılmasıyla birlikte koruma devreye girecek ve artık engellenen IP adreslerini Azureus yapılandırma seçeneklerinde, ilgili başlık altında görebileceksiniz.

İpucu: Bunu ve gelecekteki eklentilerin her birini kendi Plugin klasöründe, ayrı ayrı klasörler altında saklayın. Bu yolla, söz konusu dosyaları gerektiğinde daha hızlı ve eksiksiz olarak kaldırabilirsiniz.

Profesyonel dosya paylaşımı

Dosyaları daha kolay bulun

BitTorrent'e ün kazandıran en önemli etken, dosya indirme sırasında sunduğu yüksek hız. Programın kötü ünü ise arama işlevinden kaynaklanıyor. Kazaa gibi araçların dahili arama işlevleri sayesinde tek bir anahtar sözcük saniyeler içerisinde sonu gelmeyen sonuç listeleri üretirken, Bit- Torent'te öncelikle ilgili web sayfalarını ve forumları tarayarak istediğiniz Torrent dosyasına ulaşmalısınız. Bu web sayfalarının adresleri sık sık değiştiğinden, Torrent aramaları kısa sürede bir maceraya dönüşebiliyor. Olası zorluklardan uzak durmak için Torrent Search (http://www.openwares.org/index.php?option=com_remository&Itemid=&func=fileinfo&parent= folder&filecatid=19) adlı aracı öneriyoruz. Bu araç bir Torrent dizinine erişiyor ve arama sözcüğünün girilmesinin ardından, bulunan dosyaları içeren bir URL listesini ekrana getiriyor. Adresleri Bittorent istemcinize kopyaladığınızda indirme işlemi hemen başlayacak.

! Dikkat: Aracın kurulumu sırasında teklif edilen arama yardımını reddedin. Aksi takdirde bilgisayarınıza casus yazılımlar kuruluyor. Başka kaynaklarda da Torrent aramak istiyorsanız www.torrentsearch.org ya da www.legaltorrents.com adreslerindeki online arama motorlarından yararlanın.

Hızlı dosya indirme kaynakları

Hızlı dosya indirme kaynaklarını tanıyın Bir Torrent dosyası başlı başına hızlı bir download garantisi taşımaz. Yüksek hız için öncelikle çok sayıda kullanıcı gerekir. Torrentspy, seçili torrent'in ardında kaç kullanıcı olduğunu gösteren bir araç (http://torrentspy.sourceforge.net). Yararlanmak için, aracı kurduktan sonra indirmek istediğiniz dosyayı bulun ve sağ tuşla üzerine tıklayın. Açılan kısayol menüsünden Open with Torrentspy'ı seçin. Generals sekmesindeki Downloaders'ta dosya sunanların sayısı gösterilir. Genel geçer kural şu: Değerler ne kadar düşükse, indirme işlemi de o kadar uzun sürer. Tüm Torrent dosyalarını açmadan önce incelemek istiyorsanız, aracı o Torrent dosyasına çift tıklanması halinde otomatik olarak devreye girecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Bu amaçla Torrentspy'da Systemsekmesini açın ve Make Torrent Spy the default application for .torrent files'ın sağındaki düğmeye tıklayın. Torrent'le ilişkilendirilmiş dosyayı yüklemek istiyorsanız General'dan Launch'a tıklayın. Görevi artık BitTorrent istemciniz devralacak.

! Dikkat: Bu eklenti yalnızca Internet Explorer'la çalışıyor.

Otomatik dosya indirme

Bittorent istemcinizin popüler dosyalar için pusuya yatmasını sağlayabilirsiniz. İlgili Torrent klasörlerinin RSS feed'leri sayesinde, bir eklenti üzerinden bu kolaylıktan yararlanmak mümkün oluyor. Söz konusu eklentinin nasıl kullanıldığını, Azureus örneğinde açıklayalım. ABC ya da Bittornado gibi istemciler için de benzer eklentiler bulabilirsiniz.Azureus için gereken aracın adı RSSImport (http://azureus.sourceforge.net/plugin_details.php?plugin=RSSImport). Zip dosyasının içerisindeki beş dosyayı Zip arşivinden Azureus'un "Plugins" klasörüne taşıyın. Daha sonra uygulamayı yeniden başlatın ve Tools / Yapılandırma'ya tıklayın. Sol sütundan Plugins'in altından RSS Importer'ı açın. Daha sonra Activate RSS Import Plugin'e onay işareti ekleyin ve RSS Channels to import altından takip etmek istediğiniz RSS feed URL'lerini girin. Filter for channel entries'den aranan yazılımın adını girin. Boşluk yerine nokta kullanın (Örneğin "Star.Wars.Trailer").

SÜPER PAYLAŞIM

Daha yüksek DSL hızı

ADSL kullandığınız halde indirme hızınız normalden düşükse, daha yüksek hızlara ulaşmak için CHIP'in Ocak 2005 sayısındaki "Profesyoneller için ADSL ipuçları" makalesine başvurabilirsiniz. Bu yazıda:

- Veri paketi büyüklüğünü değiştirmenin
- Traffic Shaping kullanarak daha yüksek hızlara çıkmanın
- MTU değerlerini yönlendiriciden almanın
- Engellenen portların aşmanın
- Gerekli registry değişiklikleriyle hızı artırmanın yollarını bulacaksınız. Testlerimizde bu ipuçlarıyla büyük ölçüde hız artışları söz konusu oldu.

PROFESYONEL İPUCU

BitTorrent'i her yerden kontrol edin

Bilgisayarınızdan uzaktayken de BitTorent'in gözünüzün önünde olmasını istiyorsanız TorrentFlux'a (www.torrentflux.com) başvurabilirsiniz. Yazılım web sunucusu üzerinden çalışan ve download'ları her an denetlemenizi sağlayan bir PHP Torrent istemcisi. Bu araç sayesinde dünyanın herhangi bir ülkesindeki herhangi bir internet kafeden dosya indirmeye başlayabilir, mevcut hattınızı değerlendirebilirsiniz. Ancak kurulum ve sistem gereksinimleri çok sıradan değil.

- Sistem gereksinimleri: Linux ya da Windows ve bir internet sunucusu (PHP Modüllü Apache, www.apache.org, www.php.net ile MySQL veritabanı (www.mysql.com) gerekiyor. Linux sistemi için BitTorrent Client ya da Bittornado'yu da kurmalısınız

- Kurulum: www.torrentflux.com adresinden Windows için Zip uzantılı, Linux için GZ uzantılı dosyayı indirin. Bu dosya içerisinde kurulumu açıklayan "Install" adlı metin dosyasını bulacaksınız.

- Özellikler: Download başlatma ve durdurma gibi özelliklerin yanı sıra, entegre Torrent arama özelliğinden yararlanabilir; dosya indirme durumu ve web sunucusu üzerinde kalan disk alanını kontrol edebilirsiniz. TorrentŞux, ayrıca RSS Feed'leri ve özel mesajlaşmayı da destekliyor. Torrent dosyası upload etmek istediğinizde TorrentFlux'la bu işlemi de kendiniz tamamlayabilirsiniz. Bu araçla ilgili sorunlara www.torrentflux.com adresinden yanıt arayabilirsiniz.

AH / Ozan Ali Dönmez
[email protected]

Okuyucu Yorumları