Proterra elektrikli otobüs menzil rekoru kırdı!

İlerleyen aylarda yola çıkacak olan elektrikli otobüs Proterra, kırdığı menzil rekoruyla dikkat çekti!

Elektrikli otobüs rekor kırdı!

Eğer Tesla'nın Model S'inin yaklaşık olarak 1100km (670 mil) sürüş yapmasının etkileyici olduğunu düşünüyorsanız, Proterra'nın başarısının sizi etkileyeceğine kesin gözü ile bakabilirsiniz. Firma, bir Catalyst E2 Max elektrikli otobüsü tek bir şarj ile 1772.2km (1101.2 mil) sürmeyi başardı. Bu mesafe, şu ana kadar herhangi bir elektrikli aracın şarj edilmeden gittiği en uzun mesafe

Otobüs, bir önceki rekor sahibi tek kişilik deneysel "Boozer" aracının 1631.5km (1013.8 mil) mesafesinin çok daha üzerinde bulunuyor. Eğer teknolojinin nasıl çalıştığını biliyorsanız Proterra'nın bu başarısını anlamak çok zor olmayabilir ancak yine de bunun ekoloji dostu kamusal ulaşım için büyük bir başarı olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde bir otobüs, herhangi bir normal arabaya göre çok daha büyük bir batarya taşıyabiliyor. Catalyst E2 Max 660kWh taşımakta ve bu da Tesla Model S'in 75kWh kapasitesinin neredeyse dokuz katı. Ayrıca Proterra en uygun koşullarda – hiçbir yolcu ve duraklama olmadan, düzgün bir test yolunda – sürülmekteydi. Dolu bir otobüsün şehir içerisinde ilerlemesinin ise tamamen farklı bir sonuç çıkartacağı kesin.

Durum böyle olsa da, bu menzilin oldukça etkileyici olduğu rahatlıkla söylenebilir. Çoğu durumda bu menzil, uzun bir otobüs rotasının birkaç saat boyunca kullanılabileceği ve sadece bir sürücünün nöbetinin sonunda şarj ihtiyacı duyulacağı anlamına gelebilir. Proterra'nın en hızlı şarj sistemi ile bile tamamen şarj olması birkaç saat sürecek olsa da, otobüs şoförlerinin araç değiştirmeye yabancı olmadıkları rahatlıkla söylenebilir.

İlk E2 serisi otobüslerinin Los Angeles caddelerine 2017'nin ilerleyen zamanlarında sunulması beklenmekte. Başka bir deyiş ile, araçların gerçek dünya performansları için çok fazla beklememiz gerekmeyebilir.

Okuyucu Yorumları