Psikolojik deney olayı giderek büyüyor

Facebook'un, kullanıcılarının ruhu duymadan onları deneye alet etmesi, büyük tepki topluyor!

Facebook, başına iş aldı!

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan bilimsel bir makalede, Facebook'un bir psikoloji deneyi için üniversite ile işbirliği yaparak, 700 bin kullanıcının ana sayfasında, kullanıcılardan habersiz olarak deneysel materyal gösterdiği ve kullanıcıların tepkilerini, mesajlarını, yorumlarını incelediği, üstelik bu verileri araştırmacılarla paylaştığı ortaya çıkmıştı.

Olay ortaya çıktıktan sonra özür dileyen Facebook'un başı şimdi de ABD Ticaret Komisyonu ile derde girecek gibi görünüyor zira deneyden rahatsız olan kullanıcılar, ABD Ticaret Komisyonu'nuna resmen başvurarak Facebook'u şikayet ettiler.

Electronic Privacy Information Center isimli sivil toplum örgütünün yaptığı başvuruda, Facebook'un etik dışı davrandığı gibi, kullanıcıların özel verilerinin izinsiz olarak araştırmada kullanılmasının yasalara aykırı olduğu vurgulanıyor. Üstelik, kullanıcılar üzerinde yapılan psikolojik deneyin 700 bin kullanıcının psikolojilerinde olumsuz etki bırakmış olduğunun araştırma sonuçlarında ortaya çıktığı da hatırlatılıyor. EPIC, 2012'de yapılan izinsiz deney için Facebook'a ceza verilmesini ve deneyde habersizce kullanılan insanlara tazminat ödenmesi gerektiğini savunuyor.

Okuyucu Yorumları