Püskürtülebilen pil icat edildi

İşte bilimin son mucizesi: Herhangi bir yüzeye "sıkılabilen" lityum iyon piller geliyor!

Püskürtülebilen pil olur mu?

Houston, Texas'da bulunan Rice Üniversitesi'nden bilim adamları, yüzeylere püskürtülebilen bir lityum iyon pil üretmeyi başardılar.

Malzeme bilimi araştırmacısı Pulickel Ajayan tarafından geliştirilen şarj edilebilir pil, sprey ile boyanan katmanlardan oluşuyor ve her katman, geleneksel bir pilin bileşenlerini temsil ediyor. Ajayan, bu sayede pillerin çok daha esnek olabileceğini ve her türlü tasarıma izin vereceğini söylüyor.

Ajayan, yüksek lisans öğrencisi Neelam Singh ve takımı, 2 katman devre birleştirici, bir katot, bir anot ve ortada bulunan bir polimer ayırıcı olmak üzere 5 katmandan oluşan bileşenleri formüle etmek, karıştırmak ve sınamak için uzun saatler harcamış. Maddeler, seramik banyo döşemeleri, cam, paslanmaz çelik ve hatta bira bardağı üzerinde başarıyla denenmiş. Araştırmacılar, spreyle "boyanabilen" pillerin, kapasite anlamında oldukça kararlı olduklarını, kapasitenin en fazla yüzde 10 oranında oynadığını söylüyorlar. "Pili" 60 kez şarj ederek boşalatan araştırmacılar, bu işlemin ardından kapasitede çok düşük bir seviyede azalma olduğu detayını veriyorlar.

Okuyucu Yorumları