Qualcomm'dan kritik karar!

Qualcomm, şirketin geleceğini doğrudan etkileyecek önemli bir karara imza attı!

Qualcomm'dan kritik karar!

Qualcomm'un yönetim kurulu, firmayı parçalara ayırmanın performansı arttırmak için en iyi yöntem olmadığına karar vermiş durumda. Qualcomm, özellikle yükselişte olan akıllı telefon ve bağlı ürünler marketleri için çip tasarlayan ve üreten bir firma. Ancak firma, Temmuz ayında 28 Haziran ile biten üç ay için pek de iyi gözükmeyen sonuçlar yayınlamıştı. Firma, yıl bazında gelirde yüzde 14 düşüş olduğunu söylerken, net karda da yüzde 47 düşüş olduğunu açıklamaktaydı.

O sırada CEO Steve Mollenkopf, firmanın masraf yapısını "doğru boyutlara getirmeyi" planladığını söylemişti. Daha sonra da bu kavramın anlamının, her yedi çalışandan birinin işten çıkartılacağı olduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca CEO, firma dışı danışmanlar ile de görüşerek firmanın kurumsal yapısını incelemiş ve firmayı parçalara bölmenin değeri arttırıp artırmayacağı konusunda araştırmalara başlamıştı.

Ancak Salı günü Qualcomm'un yaptığı açıklamada, firmanın çip tasarımı ve üretim çalışmalarının beraber tutulmasına karar verdiği ve şu andaki yapının uzun dönemde kar getirecek ürünler sunmak için en iyi konum olduğu sonucuna vardığı söylendi.

Mollenkopf, araştırmanın başlamasından beri gelir ve karın düşmeye devam etmiş olmasından dolayı, var olan firma yapısı üzerinde çalışmak için oldukça zor bir dönem ile karşı karşıya gözüküyor. Firmanın 4 Kasım tarihinde açıkladığına göre yıl bazlı gelirin düşüşü hızlanarak 27 Eylül ile biten üç ay içerisinde yüzde 18 düşmüş durumda. Ancak net kar düşüşü yavaşlayarak yüzde 44'e geriledi.

Önümüzdeki çeyreğe bakıldığında Qualcomm, gelir düşüşünün hızlanarak yıl bazında yüzde 15 ile 27 arasında bir noktada bulanabileceği konusunda uyarırken; kar düşüşünün daha da yavaşlayarak, masraf azaltma programı sayesinde, yüzde 23 civarına gerilemesini bekliyor.

Okuyucu Yorumları