R600 Gecikiyor Ama..

Geldi gelicek derken bir türlü yola çıkmayan ATI R600 anlaşılan beraberinde çok şey getirecek.

R600 Gecikiyor Ama..

Her ne kadar AMD'nin ATI'ı alması uzun dönemde karlı bir proje olsa bu satın alma ATI'ın grafik yongalarının zamanında piyasaya çıkması konusunda hiçbir avantaj sağlamadı.

Hepimiz biliyoruz ki şu anda ATI R600'ün çoktan piyasaya çıkmış olması gerekirdi. İlginçtir ATI'ın AIB üretim ortaklarından da bu konuda çıt çıkmıyor zira daha henüz hiçbir AIB ortağında GPU'dan eser yok.

Üretici firmaların çoğu belirsizlik içinde. Onlar R600 hakkında ne kadar bilgi sahibiler bilinmez ama işte bizim şimdiye kadar edindiğimiz tüm bilgiler:

R600 bazı konularda çok iddialı, özellikle güç tüketimi ve soğutma konusunda.

ATI, GPU için ilk olarak hava ve su soğutmayı gözden geçirdi ama grafik işlemcisinin hızı ve sıcaklık değerleri daha karmaşık ve yüksek teknolojili bir soğutma sistemi gerektirdiği ortaya çıktı.

Buna cevap olarak şirket NanoFoil soğutma sistemini araştırmaya koyulmuş durumda. Anladığımız kadarıyla bu sistem çok ince alüminyum ve nikel nano katman sayesinde çalışıyor. Bu nano katmanlar ısı, elektrik, mekanik ya da optik uyarıcı ile harekete geçirilerek ısının kontrollü bir şekilde dağıtılması sağlanıyor.

NanoFoil sistemi 2003'ten beri araştırılıyor ve şu ana kadar hiçbir işlemcinin(GPU olsun, CPU olsun) soğutulmasında kullanılmadı. ATI'ın soğutma sorununun altında R600'ün güç gereksinimi yatıyor ki bu da çok önemli bir konu.

Saat frekanslarıyla çok iddialı olmasına karşın, R600'ün gereksinimleri nVIDIA'nın Quad serisinin gereksinimlerinden daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Soğutma sorunları da durumu vahim bir hale getiriyor ve tüm bu olanlardan sonra ATI'ın izleyeceği yol çok merak edilen bir konu.

Okuyucu Yorumları