Rambus - Nvidia kavgasında ilk raund bitti

Bellek devi Rambus ile Nvidia arasında yaşanan kavgada ilk raund bitti. İşte kazanan...

Nvidia Rambus'a karşı!

Patent davaları dünyanın her yanındaki geliştiriciler için sorun oluşturmaya devam ediyor. Buluş sahiplerinin haklarının korunması için olan bu yasalar, bazen sorun da çıkartabiliyor. Örneğin Rambus'un açtığı dava Nvidia'nın başına bela oldu. Neyse ki Amerikan Patent ve Marka Ofisi birkaç Rambus Inc. patentini iptal etti. Bu patentler Nvidia için büyük sorun yaratmıştı.

Rambus daha önce farklı firmalara elinde tuttuğu patentlerle ilgili açtığı davalarla milyon dolarlar kazanmayı başarmıştı. 2000 yılından beri de yonga üreticilerine açtığı davalara 300 milyon dolar harcadı. Nvidia'ya gelince: Firmadan grafik yongalarında kullandığı hafıza devreleri için telif hakkı ödemesini istiyor.

Peki, dava süreci nasıl işledi? Geçen sene Haziran ayında federal mahkemede açılan dava 17 patenti kapsıyordu. Dava belli bir bedel için açılmamıştı. Nvidia savunmasında Rambus'a meydan okudu ve Rambus'un patentlerinin çok eski fikirler olduğunu, bunlara patent verilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Nihayet patent inceleyen görevliler Nvidia ile aynı sonuca vardılar.

Dava tamamen sonlanmış değil. Şimdilik Rambus'un patentleri yeniden gözden geçirilip değerlendirilmeye tabi tutulacak. Nvidia yine de ilk savaşı kazandı ve moral kazandı. Rambus ise umudunu kesmiş değil. İddialarını gözden geçirip geri gelecekler ve patent ofisine yeni yazılar yollayarak iddialarını savunacaklar. Nvidia da kendi iddialarını belirtmeye devam edecek.

Okuyucu Yorumları