Rapidshare: Korsan kopyaya karşı yeni sistem

Rapidshare telif haklarını korumak ile kullanıcı mahremiyetine zarar vermemek arasında sıkışıp kaldı

Rapidshare çözüm arıyor!

Anonim dosya barındırma sitesi Rapidshare şu sıralar telif haklarını koruyacak yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Fakat bu süreç içerisinde siteye gönderilen dosyalar illegal içerik barındırıp barındırmadığına karşı taranmayacak. Firmanın resmi açıklaması şu şekilde: "Şu anki zaman için kişisel bilgilerin güvenliği bizim için çok önemli. Bu yüzden müşterilerimizin bize güvenip kaydettiği dosyaları ne şimdi ne de gelecekte gözetleyeceğiz."

Ekim başında bazı ülkelerdeki mahkemeler Rapidshare'den illegal içeriklerin derhal silinmesini ve yeniden yüklenmesinin önüne geçilmesini talep etmişti. Fakat bu bunu tam olarak nasıl yapması gerektiği Rapidshare'e anlatılmadı. Firma sözcüsü şöyle diyor: "Mahkemenin koruma kurallarını nasıl entegre etmemiz gerektiğini bize açıklaması çok iyi olurdu. İşte bunu yapmıyorlar." Sözcü, Rapidshare'in şu sıralar kullanıcının mahremiyetini zedelemeden hangi fonksiyonları ekleyebileceğini test ettiğini söylüyor.

Şimdiye kadar kullanılan MD5-Hash filtresi silinen dosya ile birebir aynı olan dosyaları eleyebiliyordu. Ancak yeniden sıkıştırma gibi, arşivlemede yapılan ufak bir değişiklik farklı bir Hash-değeri ortaya çıkarıyordu. Ayrıca Rapidshare tarafından koyulan kelime filtreleri de basit bir şifreleme ile alt edilebiliyor. Bu sebeplerden dolayı mahkeme firmadan yükleme öncesi içerik tarama yapmasını istiyor ki, Rapidshare bunu yapmayı reddediyor. Ayrıca yasalar illegal dosya gönderen kişilerin IP adresleri takip amaçlı kullanmak da istiyor.

Başa çıkamazsa cezalandırılacak

Başa çıkamazsa cezalandırılacak

Eğer Rapidshare illegal dosyalarlar başa çıkamazsa bu durumdan sorumlu tutuluyor: Eğer firma ilerde aynı illegal dosyaların yeniden sisteme yüklenmesinin ve paylaşılmasının önüne geçemezse birçok cezaya çarptırılabilir.

Rapidshare için bu süreç sadece ticari bir anlam ifade etmiyor. Firma sözcüsüne göre gelecekte internet haklarının nasıl gözükeceği toplumsal açıdan düşünülmeli: "Eğer interneti kontrol edebilmek ve yasaklamak istiyorsanız, direkt interneti kapatın. Bu ikisi aynı anlama geliyor." Sözcü Katharina Scheid'a göre firmalar bunla uğraşmak yerine müşterilerinin gerçekten ne istediğine odaklanmalı; sonuçta onlar iyi içerik için para ödemeye de hazırdır.

Mahkemeye başvuran firma ise IBM... IBM, Lotus Organizer ve TotalStorage adlı yazılımlarının illegal dağıtımından şikâyetçi...

Okuyucu Yorumları