Red Dead Redemption efsanesi bu kez mahkemede

Birkaç yıl öncesinin belki de en iddialı oyunu, bugünün büyük kavgasında yine baş role oturdu!

Efsane oyun, bu kez mahkemede

Red Dead Redemption, hem yaratıcılık hem de ticari anlamda büyük bir başarıya ulaşmıştı ancak yayından bir yıl kadar önce oyunun yapımcıları, oyunun ciddi problemleri olduğunu kabul etmişlerdi. Oyunun pek konuşulmayan zorlu ve uzun gelişiminin hikayesi, eski Rockstar North başkanı Lesile Benzie'ın Rockstar Games ana firması Take-Two Interactive'e açtığı 150 milyon dolarlık dava ile gün ışığına çıktı.

Bu davada Benzies'ın hukuk ekibi, kendisinin Rockstar'ın çalışmaları için ne kadar önemli olduğunu belirlemeye çalışmakta. Verilen örneklerden biri, Benzies'ın, geliştirme süreci içerisinde resmi bir konumu bulunmamasına rağmen Red Dead Redemption'ın tamamlanması ekibe yardım etmesini içermekte. Oyun, Rockstar San Diego'da Rockstar ortak kurucuları Sam ve Dan Houser'ın yönetimi altında geliştirilmişti.

Davada belirtilene göre "Sam Houser'ın kendisinin de kabul ettiği üzere, Houser kardeşler büyük ve karmaşık oyunları Benzies'ın yönetimi, görüşü ve düzgün olmayan tasarımları alarak anlaşılır, bütün ve eğlenilebilir bir oyuna çevirme yeteneği olmadan tamamlayamazlardı."

Sam Houser, 2009 Ekim ayına yaklaşılırken Red Dead Redemption'ın yeterince iyi olmadığından endişelenmekteydi. Houser, o ay Benzies'e bir e-posta yazarak "artıların ve eksilerin çok uçta" olduğunu ve "bir an evvel bunu düzeltmeleri gerektiğini" söylerken, Benzies'in yardımını istemekteydi. Bir sonraki gün bir e-posta daha atan Houser, oyunun sorunlarını daha ayrıntılı bir şekilde açıklayarak, Benzies'den nasıl bir yardım istediğini belirtmekteydi.

Davada belirtilene göre Benzies'in yardımı ile Rockstar San Diego oyunu "birkaç ay içerisinde" tamamlayarak Sony ve Microsoft gibi ortaklara gösterilebilecek seviyeye getirdi.

Red Dead Redemption, 2010 Mayıs tarihinde yayınlandığında bol miktarda övgü alırken 13 milyon kopya satmayı başardı. Her ne kadar ikinci bir oyun henüz duyurulmuş olmasa da, bu yönde ipuçları bulunmakta.

Benzies ve Rockstar, Benzies'in 17 aylık izin döneminin ardından 2015 Ocak tarihinde yollarını ayırdılar. Benzies, 2015 Nisan tarihinde işine geri dönmeye çalıştığını ancak binadan atıldığını söylemekte. Şimdi ise ödenmemiş parasını almak için Take-Two'ya 150 milyon dolarlık bir dava açtı ve Take-Two da, kendisine karşı dava açmış durumda. Bakalım bu kavga nasıl sonuçlanacak...

Okuyucu Yorumları