Reklam engelleyicilerin pile faydası mı var?

Bu kez yeni bir teknolojiden değil, tamamen yazılımsal bir gerçekten bahsediyoruz!

Batarya ömrüne yeni çare!

Artık günün çok önemli bir bölümününde sürekli yararlandığımız akıllı telefonlar açısından en çok karşılaştığımız sorunlardan birisi batarya ömrü. Yeni geliştirmelerle birlikte cihazlardaki bu pil ömrünü biraz daha tasarruflu kullanmak en işlevsel özellikler arasında yer alıyor. Diğer yandan kullanıcılar tarafından bazı basit hamlelerle de benzer tasarruflar sağlamak mümkün.

Wirecutter'da yer alan habere göre batarya ömrünü artırmanın en etkili yollarından birisi bir reklam engelleyici kullanmak. Zira çevrim içi ortamdaki her unsur gibi karşılaştığımız reklamlar da cihazın kaynaklarını kullanıyor. Örneğin tarayıcınız bir sayfadaki reklam görsellerini ve videoyu indirmeye çalışırken büyük oranda cihazın pilini de harcıyor.

Wirecutter yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları testlerde iki saat boyunca reklam engelleyici yazılımlar olmadan, yine aynı süre boyunca bu yazılımları kullanarak web sitelerinde dolaştıklarında arada önemli bir fark tespit etmişler. Bir reklam engelleyici olmadan bu süre boyunca iPhone 6S'in bataryasının yüzde 18'i harcanmış. Fakat aynı süre boyunca 1Blocker aktif haldeyken yalnızca yüzde 9'luk bir batarya oranının harcandığı fark edilmiş. Aynı test 2015 sürüm Moto X Pure'da ise çok daha çarpıcı sonuçlar vermiş. Zira bu cihazdaki Chrome üzeriden yapılan 2 saatlik bir web dolaşımında yüzde 22'lik bir batarya kullanımı söz konusuyken, Ghostery reklam önleme yazılımıyla birlikte bu oran yüzde 8'e kadar düşmüş.

Reklam engelleyicilerin tarayıcının hızını arttırdığı bilinen bir gerçekti, fakat bu testle birlikte aynı zamanda batarya ömrüne de olumlu katkılar yaptıkları artık açıkça görülüyor.

Okuyucu Yorumları