Çin'deki bir restoranda bulunan 100 milyon yıllık dev ayak izinin sırrı çözüldü

Çin'deki bir restoranda keşfedilen ve 100 milyon yıllık bir dinozora ait olduğu belirtilen dev ayak izi, görenleri şaşırttı.

Restoranda bulunan dev ayak izinin sırrı çözüldü

Kısa bir süre önce oldukça sıra dışı bir yerde, 100 milyon yıl öncesine ait dinozor ayak izleri keşfedildi. Çin'in güneybatısındaki bir restoranın sahipleri, taş zeminde ayak izleri olduğuna inandıkları bir şey gördü ve daha sonra bir araştırma ekibi bu şüpheleri doğruladı. 3D tarayıcılar kullanan ekip, izlerin devasa boyutlara ulaşan bitki yiyen dinozorlar olan sauropodlar tarafından bırakıldığını doğruladı.

USA Today'in bildirdiğine göre, ayak izlerinin muazzam boyutundan dolayı araştırmacılar, dinozorların yaklaşık 8 metre uzunluğunda olduğunu tahmin ediyor. İzler, artık restoran avlusundaki çitlerin arkasında güvenli bir şekilde muhafaza ediliyor.

NPR'nin söylediğine göre, yeni ve heyecan verici buluntular daha sık ortaya çıkarken, ayak izlerinin keşfi, bazı paleontologların Çin'de "fosil rönesansı" dediği şeye katkıda bulunuyor.

Sauropod ayak izi keşfi üzerinde çalışan paleontolog Dr. Lida Xing, Phys.org ile yaptığı görüşmede, ülkenin kapsamlı bir gelişim geçirmesinden dolayı fosil tarihi açısından zor bir bölge olduğunu söyledi. Sonuç olarak, Xing ve meslektaşları artık daha fazla araştırma fırsatının kaybolmaması için yeni buluntuları 24 saat içinde ziyaret ederek incelemek için mümkün olduğunca çaba sarf ediyor.

Ayrıca bu yıl Sauropod keşifleri için de iyi bir yıl oldu. "Dolly" adlı bir diplodocid’in uzun boynundaki aşınma ve yıpranma belirtileri, hayvanın soğuk algınlığı geçirmiş olabileceğini gösterdiğinden, Şubat ayında sauropod hastalığına ilişkin ilginç bilgiler ortaya çıkardı.

Ayrıca Prehistoric Planet, sauropodların uzun boyunlarını dik tutmalarına yardımcı olduğu düşünülen hava keselerinin keşfini yaptı. Ancak bu hava keselerinin de hastalıklar için başka bir fırsat sunduğu düşünülüyor.