RFID sistemleri hastanelerde tehlike saçıyor

Bir çeşit barkod sistemi olan RFID teknolojisi, hastane ekipmanlarına ciddi zararlar verebilir.

RFID sisteminde tehlike!

Hollandalı araştırmacılar hastane ekipmanlarının elektronik olarak etiketlenmesi için kullanılan ve son zamanlarda giderek yaygınlaşan RFID (radyo frekansı ile tanımlama) sistemlerinin, 30 santimetre yaklaştırıldıklarında yaşam destek ünitelerinin çalışmasını engelleyebildiklerini keşfetti.

Aktif ve pasif RFID sistemleri 22 üreticinin 41 farklı cihazı üzerinde test edildi. 868 MHz'de çalışan pasif sistem 26 cihazda soruna sebep olurken, 125 kHz'de çalışan aktif sistem sadece 8 cihazı etkiledi.

Pasif sistemler elektronik etikete güç sağlamak için okuyucunun yarattığı bir elektromaynetik alana ihtiyaç duyuyor, bu yüzden daha fazla sorun çıkarmaları şaşırtıcı değil. Fakat diğer cihazları etkilememesi gereken RFID sistemlerinin bu şekilde sorun çıkarıyor olması beklenmedik bir sonuç.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Tıp Birliği bülteninde yayınlanacak. Araştırmacılara göre böyle bir olaya gerçek hayatta henüz rastlanmadı. Yine de hastanelerin şüpheli vakalarda bu ihtimali değerlendirmeleri tavsiye ediliyor. RFID okuyucularını yoğun bakım ünitelerinden uzak tutmak veya üreticilerin elektromanyetik alanlardan korunma sistemleri geliştirmeleri, üzerinde durulan çözümlerden birkaçı.

RFID teknolojisi günümüzde sadece hastanelerde değil, pek çok alanda da karşımıza çıkıyor. Bir çeşit barkod sistemine benzetilebilecek olan RFID teknolojisi, marketlerden bankalara kadar hemen hemen her yerde karşımıza çıkabiliyor.

Okuyucu Yorumları