Rio havuzlarının neden yeşile döndüğü belli oldu!

Rio'nun olimpiyat oyunlarında kullanılan havuzların neden bir gecede yemyeşil olduğu, nihayet açıklandı...

Havuzlar neden yeşerdi? Belli oldu!

Neredeyse bir hafta boyunca Olimpiyatlardaki en büyük soru, hangi ülkenin önde çıkacağı değil, havuzların neden yeşile döndüğüydü.

Görevlilerin sundukları olası açıklamaların içerisinde su yosunu çiçeklenmesi ve çok fazla insanın havuzu kullanmasından dolayı oluşan kimyasal dengesizlik gibi ihtimaller yer almaktaydı. Şimdi ise görevliler, havuzların neredeyse bir gece içerisinde yeşile dönmesi için son kararı vermiş durumdalar: Biri bir hata yaptı.

New York Times'ın söylediğine göre biri, 5 Ağustos tarihinde dalma için kullanılan havuza 160 litre hidrojen peroksit döktü ve bu da kloru nötrleyerek havuzun yeşile dönmesine sebep oldu. Temel olarak, klorun ortadan kalkması "organik bileşenlerin" büyümelerine imkan tanıdı ve bunların içerisinde algler de yer alıyor

Hidrojen peroksit, normalde havuzları temizlemek için kullanılabilmekte ancak klor ile beraber bulunduğunda durum değişiyor. Bunların ilki, ikincisini nötrlüyor ve bu da elektronik takip sistemlerinin su içerisindeki kimyasal miktarını kontrol etmeleri gerektiğinde pek yardımcı olmuyor. Rio Olimpiyatları için bölge yöneticisi olan Gustavo Nascimento'nun basın açıklaması ile söylediğine göre, takip cihazları suda klor bulunduğunu algıladı ancak bunun artık çalışmadığını fark edemedi.

NBC'nin söylediğine göre Pazar günü havuz olması gereken renkteydi. Bu sayede de binlerce kilometre seyahat ederek gelen sporcuların, yıllarca üzerinde çalıştıkları yeteneklerini göstermeleri için ihtiyaç duydukları araç, sporculara zarar vermeyecek veya sonuçları etkilemeyecek bir hale dönüşmüştü. Tabii ki görevliler, bu durumdan utanç duyduklarını söylüyor. Rio Oyunları sözcüsü Mario Andrada, bu durumun bir utanç kaynağı olduğu belirtirken, Olimpiyatlara ev sahipliği yaptıklarını ve sporcuların geldiğini, sorunu düzeltmek için çok daha hızlı hareket etmiş olmaları gerektiğini söylemekte...

Okuyucu Yorumları