Robert Taylor: İnternet, Bir Büyük İsmi Daha Kaybetti!

Bugün hayatımıza hükmeden "internetin babalarından" biri daha, sessiz sedasız aramızdan ayrıldı!

İnternet, bir büyük ismi daha kaybetti!

Teknoloji dünyası, öne çıkan yenilikçilerinden birini daha kaybetti. Asıl olarak ARPAnet'in (internetin öncüsü) arkasındaki beyin olarak bilinen Robert Taylor, 85 yaşında hayatını kaybetti.

1965-1970 yılları arasında ABD ordusunun Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı'nın yöneticisi olarak Taylor, paylaşılan ağların arkasındaki kavramı geliştirdi; sürekli olarak terminal değiştirmek rahatsız edici geliyor ve bir sistemden birden fazla ağa bağlanmak istiyordu. Her ne kadar ARPAnet'i işleme koyma başarısının büyük bir kısmı ekibine ait olsa da, kendisi proje için ısrar etmekteydi ve hatta 1968 yılında yazdığı efsanevi makale ile internetin geleceğini öngörmüştü: İletişimi her seviyede değiştirecek olan devasa, merkezi kaybolmuş bir bağlı cihazlar şebekesi.

Ancak bu, Taylor'un tek rolü değildi. Daha sonrasında Xerox'un ünlü Palo Alto Research Center'ına (Araştırma Merkezi'ne) giden Taylor, en etkili olduğu dönem sırasında ilk önce yardımcı yönetici sonra da yönetici olarak görev aldı.

PARC, Ethernet teknolojisi, erken internet gelişimi (Ethernet aracılığı ile bilgisayarları ARPANET'e bağlamak) ve tabii ki bugün önemsenmeyen pencereli görsel bilişim arayüzlerini geliştirdi. Hatta Taylor'un daha sonra DEC'te aldığı görev de etkiliydi ve araştırma ekibi, çok işlemcili çalışma istasyonlarını ve birden fazla işlemi aynı anda yapabilen karmaşık Unix tabanlı bilgisayarların gelişimine yardımcı olmuştu.

Daha da önemlisi, Taylor, internetin ahlaki alt yapısını oluşturmada önemli bir etken olmuştu. 1968 yılında bile öngördüğü bağlantılı geleceğin sadece üst kesime değil herkese açık olması gerektiğini savunmaktaydı. Ayrıca internetin hem zararlı hem faydalı olacağının da farkındaydı ve botnet'lerin yükselişini yıllar öncesinde öngörmüştü. Tim Berners-Lee ve diğer öncüler gibi Taylor da sadece çipler veya yazılım ile ilgilenmiyor aynı zamanda da sunduğu teknolojinin uzun süreçteki sosyal sonuçlarını düşünüyordu...

Okuyucu Yorumları