RoboHornet hız testi tarayıcıları karıştırdı!

Google'ın "gerçek hayat web performansını ölçtüğünü" söylediği testinde Chrome geride kaldı!

Chrome bu kez birinci değil!

Chrome'un birinci sıraya yerleşemediği bir hız testi, sonunda ortaya çıktı, üstelik bu test Google tarafından geliştirildi. RoboHornet adındaki yeni açık kaynak kodlu hız testi, rastgele JavaScript algoritmaları yerine popüler web framework'lerinde ve uygulamalarında bulunan kod parçalarına odaklanıyor (jQuery, YUI, Google Apps gibi).

Gerçek hayattaki performansı ölçmeyi amaçlayan Robohornet'in amacı, projeyi başlatan Google Chrome ürün yönetmeni Alex Komoroske'ye göre "tarayıcı üreticilerinin gerçek hayattaki performans 'ağrı noktalarını' onarmalarını sağlamak". Ortalama bir donanımda tamamlanması dakikalar süren testin şaşırtan yanı ise Chrome'un her zaman en yüksek skoru alamaması. Yapılan testlerde Internet Explorer 10, Chrome'un son kararlı sürümünde göre yüzde 22 daha yüksek puan alırken Safari de Chrome'u küçük bir farkla geçiyor.

Testin varlığından haberdar olan Microsoft, IE10'un birinci gelmesine rağmen bundan çok da etkilenmiş değil. Microsoft'tan Roger Capriotti, blog'unda RoboHornet'in gerçek hayat performansını o kadarda iyi temsil etmeyeceğini düşünüyor. Bu iddiasını ispat etmek isteyen Microsoft, testi düzenleyerek RoboHornet Pro adında yeni bir test ortaya çıkardı. Microsoft'un bu testi çok daha kısa sürüyor ve Chrome'da takılmalara yol açıyor. IE10'da ise animasyonlarda ve hız testlerinde herhangi bir takılma olmuyor. Capriotti, RoboHornet'in sadece "mikro hız testlerinden" oluştuğunu ve sadece laboratuvar benzeri ortamlardaki tarayıcı performansını temsil edebileceğini söylüyor.

RoboHornet'in geliştiricileri, Microsoft'un bu iddialarıyla ilgili bir açıklama yapmasalar da aracın daha da geliştirilmesi gerektiğini kabul ediyorlar.

Okuyucu Yorumları