Roboroach ile hamamböceklerini kontrol edin..

Roboroach adlı Kickstarter projesi sayesinde hamamböceklerini kontrol etmek mümkün hale geldi!

Hamamböceklerini kontrol edin

Biohacking hâlâ yeni bir bilim alanı ancak eğer bir ebeveyn veya öğretmen iseniz, çocuklarınıza bunun nasıl çalıştığını öğretmek için Roboroach aradığınız çözüm olabilir.

Roboroach, Kickstarter ile desteklenen bir biohacking deneyi. 99 dolarlık bu set, Bluetooth ile güçnlenen bir çip ve canlı bir hamamböceği üzerinde ameliyat yapmanız için gerekli araçları içeriyor.

Hamamböcekleri bu sete dahil değil ancak bulunmalarının çok zor olduğu söylenemez. Özellikle Discoid türünceki böcekler, uçamadıklarından ve ameliyat için kolay tanınır işaretlere sahip olduklarından dolayı kullanımı en rahat böcek türü oluyorlar.

Ameliyat işlemi, üç yönlü bir sistemi böceğin baş kısmına yapıştırmayı içeriyor. Bu süreç içerisinde hamamböceği buzlu su aracılığı ile bayıltılıyor ve sinir sisteminin bir süre çalışması yavaşlatılıyor. Bunun ardından da böceğin kanadının altındaki kaslara ve antenlerine kablolar yerleştiriliyor.

İşlem tamamlandıktan sonra da hamamböceğinin hareketlerini bir miktar kontrol edebiliyorsunuz. Ancak belirtmekte fayda var ki, burada bir zombi böcek yaratmıyorsunuz, bir veya iki antenden iletilen sinyal, böceğin ileri, sağa veya sola hareket etmesine sebep olmanızı sağlıyor.

Ayrıca bu etki sadece geçici bir süre çalışıyor gibi gözükmekte. Bir süre sonra böcek, bu sinyallere alışıyor ve bu sinyalleri umursamıyor (veya unutuyor) bir hale dönüşüyor.

Deney tamamlandıktan sonra çipi çıkartıp ancak eklediğiniz kabloları bırakabiliyorsunuz ve böcek, bu deneyden etkilenmeden hayatına devam edebiliyor.

Tabii ki burada bazı etik sorular oluşsa da, Roboroach üreticisi Backyard Brains, testi uyguladıkları tüm hayvanların, böceklerin acı hissedip hissetmedikleri henüz belli olmasa da, önce bayılttıklarını belirtiyor. Ayrıca bu deney sırasında alınabilecek yaralar bir süre sonra iyileşiyor ve böcekler, sadece saatler içerisinde hareket edebilir, marul yiyebilir ve daha fazla hamamböceği üretebilir hâle geliyorlar...

Okuyucu Yorumları