Uzmanlar, robotları eğitmenin yeni yolunu buldu: Oyun hamuru kullanmak!

Oyun hamurları sayesinde oyun oynayarak öğrenmek artık sadece çocuklara özgü değil. Bilim insanları, robotlara daha hassas dokunuşlarda bulunmayı oyun hamuru yardımıyla öğretiyor.

Robotları oyun hamuru ile eğitiyorlar

Play-Doh oyun hamurlarını muhtemelen bilmeyen yoktur. Bu hamurlar sayesinde çocukların oynayarak öğrendiği çoğu uzman tarafından kabul ediliyor. Ama görünüşe göre oynayarak öğrenenler listesine artık, çocukların yanına robotları da ekleyebiliriz.

Robotların dokunuşlarının daha hassas olmasını amaçlayan araştırmacılar, bunun için oyun hamuru çözümüne başvurmuş durumda. MIT CSAIL araştırmacıları, robotlara çocuk dostu oyun hamuru ile nasıl çalışacaklarını öğreten bir sistem olan RoboCraft’ı geliştirdi. Bunun amacı, robotların istenilen ölçüde hassas çalışabilmesini sağlamak.

Uzmanlar, RoboCraft sistemi ile robotların oyun hamuru üzerinden istenilen harfleri şekillendirmesini izliyor. A’dan Z’ye kadar tüm alfabe üzerinde çalışan robotların aldığı sonuçlar fena değil, ancak beklenen hassasiyet seviyesine de henüz ulaşılabilmiş değil.

Çalışma tamamlandığında, robotlardan sanatta ve mutfakta fayda görebilmek amaçlanırken, öte yandan robotların ev işlerini üstlenerek özellikle yaşlılara ve hareket etmekte zorlanan insanlara yardımcı olmaları bekleniyor.