Robotlar hakkında hiç duymadığınız gerçekler!

İlk robotun ortaya çıkışının milattan önceye dayandığını biliyor musunuz? Bu ve daha fazlası içeride

Duymadığınız robot gerçekleri

İlk robotun milattan önce 400 yılında Yunan matematikçi Archtyas tarafından yapıldığını biliyor muydunuz? İşte robotlar hakkında muhtemelen hiç duymadığınız gerçekler:

- 'Güvercin' adındaki ilk roboutun Yunan matematikçi Archtyas tarafından M.Ö. 400'lerde yapıldığı söyleniyor.

- Robot kelimesi, 1920 yılında ortaya çıkan Çekçe 'Robota' kelimesinden geliyor. Kelime ilk olarak robotların insan ırkını yok ettiği bir oyunda ortaya çıkmış.

- Eli olan ilk bilgisayar 1961'de meydana getirildi. 18 yıl sonra bir Ford tesisi çalışanı, robot el tarafından öldürüldü. Bu işçi, bir robot tarafından öldürülen ilk insandı.

- Amerikan hükümeti 2009'da robot üretimi için 570 milyon dolar harcadı.

- Endüstriyel robot satışlarının toplam değeri yılda yaklaşık 6.2 milyar dolar.

- Hizmet robotlarının ve endüstriyel robotların değeri toplamda 11 milyar dolarla ABD'de porno endüstrisini bile geçiyor.

Robotlar hakkında bilmediklerimiz

Robotlar hakkında bilmediklerimiz
Robotların gelecekte suç işlemesinden endişe duyanlar da var

- Savunma sanayiinde 20.000 tür hizmet robotu bulunuyor. Bunlar aradasında gözetleme kuşları, gizli böcekler ve 180kg yük taşıyabilen asker robot var.

- En sık kullanılan robotlardan biri de inekleri sağmakta kulanılıyor.

- Dünyada kullanılan tüm robotların dörtte biri Japonya'da. Japonya, 2025'de 3.5 milyon işçiyi robotlarla değiştirmeyi planlıyor.

- Honda'nın ürettiği Asimo robotu, şimdiye dek yapılan en gelişmiş insansı robotlardan ve fiyatı yaklaşık 1 milyon dolar. İnsanlara selam verebiliyor, yüzleri tanıyabiliyor, kendi adı söylendiğinde cevap veriyor ve merdivenlerden sıkça düşüyor (!). Bunlar dışında Asimo'nun pek bir amacı yok.

- Kore'lilerin meydana getirdiği 'Robot Land' 600 milyon dolara mal olmuş. Robot Land'da, robot balıkları kontrol edebildiğiniz bir akvaryum, robot dövüş stadyumu, özgürlük heykelinden daha uzun bir robot heykeli var.

- Ancak daha güneye gittiğinizde robotlar popülerliğini kaybediyor. Avustrayla federal polis komiseri Mick Keelty, gelecekteki suçların robotlar tarafından işleneceğini şiddetle savunuyor.

Okuyucu Yorumları