Root'suz telefonlarda gereksizleri temizleyin

Android'inizle beraber gelen ama silinemeyen gereksiz uygulamalardan kurtulmak için root şart değil!

Root'suz cebinizi temizleyin!

Telefon üreticileri, cihazlarının içerisine çok beğeneceğimizi düşündükleri "bedava" yazılımlar eklemeyi seviyorlar. Ancak bu ek yazılımlar, çoğu zaman işimize yaramadığı gibi, depolama alanında gereksiz yer kaplayabiliyor, beklenmedik zamanlarda uyarılar vererek canımızı sıkabiliyor ve arka planda çalışarak telefonumuzu yavaşlatabiliyorlar. Dahası, normal yollarla silinemiyor.

Root'lu Android'lerde bu tür ek yazılımlardan nasıl kurtulacağınızdan daha önce bahsetmiştik. Peki root'suz kullanıcılar ne yapabilir?

Root'suzsanız, sorun yok

XDA geliştiricisi gatesjunior'un hazırladığı Debloater aracı, root'suz Android 4.4 KitKat cihazlarında çalışıyor. Debloater ile cihazınızdaki ön-yüklü uygulamaları engelleyebiliyor ve etkilerini azaltabiliyorsunuz.

Öncelikle Debloater aracının son sürümünü indirin. Daha fazla detayla ilgileniyorsanız, buradaki XDA sayfasına göz atabilirsiniz.

Aracı yüklemeden önce Android'li cihazınızı PC'nize USB ile bağlamanız ve sürücüleri yüklemeniz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra Debloater'ı yükleyebilirsiniz.

Debloater'ı çalıştırıyoruz

Debloater'ı çalıştırıyoruz

Şimdi Android'li cihazınızda USB hata ayıklamayı etkinleştirmeniz gerekiyor. Bunun için Ayarlar > Geliştirici seçenekleri yolunu izleyin ve ilgili kutucuğu işaretleyin. Biraz bekledikten sonra RSA anahtarı parmak izini onaylayın ve "Bu bilgisayara her zaman izin ver" kutucuğunu işaretlemeyi unutmayın.

Geliştirici seçeneklerini göremiyorsanız, ayarlar içerisinden "Cihaz hakkında" bölümünü bulun ve Yapı numarası üzerine 8 kez dokunarak geliştirici menü öğesini görünür hale getirin.

Şimdi Debloater'ı PC'nizde çalıştırabilirsiniz. Aracı çalıştırdıktan sonra hangi uygulamaları kaldırabileceğini görebileceksiniz. Debloater çalışırken sol altta "Device Connected" ve "Sync" seçeneklerinin etkin olduğundan emin olun.

Cihazınızdaki APK dosyalarının listesini görebilmek için sol üstte Activity Status altında Read Device Packages'a tıklayın. Burada kendi yüklediğiniz uygulamalarla cihazınızla ön-yüklü gelen uygulamaları ayırt etmeniz gerekiyor. Bu yüzden listeyi dikkatle inceleyin ve engellemek istediğiniz uygulamaları kutucuklara tıklayarak seçin. Son olarak Apply'ye tıklayın - uygulama, kullanmak istemediğiniz APK dosyalarını engellemeye başlayacaktır.

İstenmeyen uygulamaların gerçekten engellenip engellemediğini cihazınızda kontrol edin. Söz konusu uygulamalar, uygulama listenizde görünmüyorsa, işlem başarılı olmuş demektir.

Engelleme işlemi sırasında yanlışlık yaparsanız, UbBlock All Packages düğmesine tıklayarak engelleme işlemini geri alabilirsiniz.

Debloater'ı kullanırken sorun yaşadıysanız, Android'li cihazınızda Ayarlar > Güvenlik altında "Bilinmeyen kaynaklar" seçeneğini etkinleştirip tekrar deneyin.

Okuyucu Yorumları