Roscosmos için bir son; bir yeni başlangıç!

Rusya, 1992 yılında kurulan Uzay ajansını önce öldürecek, sonra yeniden ortaya çıkartacak!

Roscosmos yeniden doğuyor!

Rusya Başkanı Vladimir Putin, ülkenin federal uzay ajansı Roscosmos'un sonunu ve bir şekilde yeni başlangıcını hazırlayan bir karara imza attı. Bu karar, organizasyonun yaşadığı bütçe kesintileri, bazı uzay araçlarının kaybolması ve 92 milyon rublenin (yaklaşık 1.8 milyar dolar) üzerindeki bir miktarın kötü kullanımının ardından alındı. Ancak ülkenin uzaya yönelik amaçları için sona erdi demek doğru olmaz. Roscosmos, 1 Ocak itibarı ile devlet tarafından işletilen bir şirket olarak yeniden doğacak.

Bunun tam olarak ne anlama geldiği ise henüz net değil. Biraz şans ile, yeni Roscosmos'un daha katı bir devlet gözetimi altında çalışarak, bütçesini düzgün kullanacağı ve masrafları azaltacağı düşünülebilir. Ayrıca Rusya'nın Çin ile sahip olduğu uzak doğu sınırının yakınlarında da yaklaşık 885 kilometre karelik Cosmodrome inşaatı tamamlanacak.

Yenilenen ajansın şirket olarak yapılanmasının, Putin'in, çok sevdiği ticari uzay uçuşları alanında rekabete girmesine imkan tanıyacağı kesin. Sonuç olarak SpaceX gibi ABD'li rakiplerinin ortaya çıkması, Rusya'nın oldukça karlı olan uzay uçuşu işini kötü yönde etkileyebilir.

2015'in ortalarında NASA yöneticisi Charles Bolden'in Kongre'ye gönderdiği mesajda, 2017 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu'na Soyuz roketleri ile 6 ABD astronotunun gönderilmesinin bedelinin 490 milyon dolar olacağını söylemişti. Bu da bir önceki yılın kişi başı yaklaşık 70 milyon dolarlık bedelinden 82 milyon dolara çıktığı anlamına geliyor.

Okuyucu Yorumları