Rusya kendi Skype'ını yapıyor!

Rusya, Microsoft ürünlerinden uzaklaşmak için yeni bir adım attı ve kendi Skype'ını üretmeye başladı!

Rusya kendi Skype'ını yapıyor!

Rusya'da devletin sahibi olduğu teknoloji firması Rostec, güvenli bir ses ve video iletişim platformu geliştiriyor. Firma tarafından yapılan açıklamada sistemin "Skype benzeri" bir uygulama olacağı ancak daha güvenli olacağı söylendi. Yazılımın "bilgi güvenliği konusunda seviyeyi belirleyeceği", ses ve video aramalarının yanı sıra yazılı mesajları ve dosya paylaşımını yeteneğine de sahip olacağı söyleniyor. Henüz isimlendirilmemiş platform, direkt olarak internete bağlanmayacak bu yüzden "hacker veya yabancı istihbarat ajansları tarafından kolayca çözülemeyeceği" belirtiliyor.

Duyuruda, bir grup Rus firmasının proje üzerinde beraber çalıştıkları dışında pek bir detay verilmiş değil. Ancak daha önemli olan şey, bu projenin devam eden teknoloji soğuk savaşını destekleyecek olması. Belgede bir uzman alıntılanarak belirtilene göre "yakın zamandaki siber saldırılara, dışarıda geliştirilen bilgi sistemlerinin çoğunun zayıf olduğunu göstermekte."

Tabi ki bu, ülkenin ABD ürünleri karşıtı ilk kararı değil. Geçtiğimiz yılın sonlarında Rusya, Nokia'dan ayrılan, Jolla'nın Fin işletim sistemi Sailfish'i ve Intel'in MeeGo projesini de benimsemişti. Daha önce de ülke, Intel ve AMD çipleri kullanmayı bırakmayı planladığını söylemiş ve Microsoft ürünleri yerine yerel seçenekleri tercih etmeye başlamıştı.

Rostec, yeni Skype klonunun herhangi bir "sürpriz" içermediğini ve "dış etkilerden uygun bir şekilde korunduğunu" söylüyor. Sistemin, tamamlandığı zaman, hükümet ajans ve işletmeleri tarafından kullanılması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları