Rusya, kendi x86 işlemcisini yaptı!

Özellikleriyle yeri yerinden oynatmayacak ama bu ülke, sonunda kendi işlemcisini de kendi üretti!

Kendi işlemcisini kendi yaptı

Rusya, başkalarının tanklarına ve savaş uçaklarına ihtiyaç duymasa da hala batıdan aldığı bir şey var: Bilgisayar çipleri. Ancak yeni Elbrus-4C, biraz geriden de gelse Intel'e rakip olabilir.

Rusların geliştirdiği çip, Elbrus ISA adında özel bir mimariden faydalanıyor. Ancak çip, aslında tekerleği baştan icat etmiyor - x86 emulasyonu yapan Elbrus-4C, masaüstü yazılımların çoğuyla uyumlu. Bununla birlikte 4C'nin saat hızı 800MHz olduğundan, hızlı olmasını beklememekte fayda var. 3,5GHz'te çalışan Intel i7'nin karşısında çok geride kalsa da, saat hızının her şey demek olmadığını biliyoruz. Ancak Rus işlemcisi, transistör sayısı gibi diğer özellikleriyle de en az birkaç sene geriden geldiğinin işaretini veriyor.

Rusya, kendi x86 işlemcisini yaptı!

Elbrus-4C, Linux veya Windows XP (şaka değil) ile çalışan bir masaüstü bilgisayar olan Elbrus ARM-401'le birlikte geliyor.

Rusya, kendi x86 işlemcisini yaptı!

Bir çift USB portuna sahip cihaz, her yönüyle zamanın gerisinde kalmış görünüyor ancak yine de Rusya'nın teknolojik bağımsızlığını sağlaması yönünden önemli bir adım niteliğinde.

Okuyucu Yorumları