Rusya'da Pokemon Go ile gelen hapis cezası!

Rusya'da bir YouTube kullanıcısı, yayınladığı Pokemon Go videosu nedeniyle hapse girdi. Peki bu videoda neler vardı; neden hapisle sonuçlandı?

Pokemon Go ile gelen hapis cezası!

Rus bir YouTube kullanıcısı, bir kilisede Pokemon yakalamak ve bunun videosunu internette paylaşmaktan dolayı hapis cezası ile karşı karşıya. The Guardian'ın haberine göre Ruslan Sokolovsky'nin videosu 11 Ağustos tarihinde yayınlandığından beri 900.000 kez izlendi ve Sokolovsky'nin, izleyicileri kilisede Pokémon Go oynamanın hapse girmelerine sebep olabileceği uyarısını yapan bir haberi bültenini yorumlaması ile başlıyor. Daha sonra da Sokolovsky kilisede birkaç Pokémon yakalamaya karar verdiğini ve bunun güvenli olduğuna ve yasalara aykırı olmadığına inandığını söylüyor.

Video YouTube'da paylaşıldıktan sonra polis, kanalında 300.000'in üzerinde üyenin yanı sıra, Rus kilisesini eleştiren bir geçmişe sahip olan Sokolovsky'yi takip etmeye başlıyor. İnceleme komitesinin Cumartesi günü yayınlanan açıklamasına göre 21 yaşındaki genç "nefret oluşturmak ve dini hassasiyetlere hakaret" ile suçlanmakta ve iki ay boyunca hapiste tutulacak. Ayrıca bu ceza 5 ay hapse kadar çıkabilmekteydi.

Pokemon Go Rehberi: Pokemon Go Nedir, Nasıl Oynanır?

The Guardian ve Verge'ün ayrıca belirttiği üzere, Sokolovsky'nin suçlandığı kanun, Rus punk grubu Pussy Riot'un da 2012'de hapis cezası almasına sebep olan Rus Ceza Hukuku'nun 282. maddesi.

Görünene göre bu benzerliği fark eden grup, #FreeSokolovsky hashtag'i altında buluştu. Ayrıca bir Rus Gelişim partisi üyesi de dahil olmak üzere diğer Rus hayran ve aktivistleri St. Petersburg'daki Kazan Katedrali'ne Poké-yürüyüşler planlıyor.

Her ne kadar pek çok ülke Pokémon Go ile sorunlar yaşasa da, Rusya'nın bu oyun ile ilişkisi biraz daha farklı. Oyun, her ne kadar kimsenin oynamasını engellemese de, Rusya'da henüz resmi olarak yayınlanmış değil ve Rus hükümeti, oyunun yabancı istihbarat servislerine bağlı olduğunu düşündüğünü açık bir şekilde belirtmiş durumda.

Her ne kadar Rus hükümetinin dini işler komite lideri Jaroslav Nilov, kilisede cep telefonu kullanmanın hakaret olduğundan şüphe ettiğini söylemiş olsa da, Rus Ortodoks Kilisesi Sokolovsky'nin, "Charlie Hebdo stili ile çalışan" tanınmış bir blogçu olduğunu iddia ediyor.

Okuyucu Yorumları