S Pen'in evrim süreci işte böyle...

Dünyanın en teknolojik kalemi S Pen'in yaratıcısı Samsung'dan kalemin evrim süreci.

S Pen'in evrim süreci...

Bugün, en gelişmiş yeni teknolojiler el yazısının rolünü üstlenmiş durumda, ama elle yazılmış bir notun kişiselliği ve yaratıcılığı hala çok büyük bir öneme sahip. Tarih boyunca, pek çok ünlü sanatçı yazıyı kağıda döken bu eşsiz gereçlerden faydalanmıştır. Bu benzersiz aracın Asya kıtasında başlayan hikayesi, tarih boyunca hattatların fırça kalemlerinden Charles Dickens'ın kaz tüyü kalemlerine ve Sir Arthur Conan Doyle'un dolmakalemlerine kadar pek çok şekil almıştır.

Kalemin devam eden evrim sürecine Samsung da bir katkı yaparak her Galaxy Note serisinde kullanıcıları daha da gelişmiş bir S Pen'le selamlıyor. Tüm zamanların en teknolojik kalemi olarak da tanımlayabileceğimiz S Pen'e varış sürecinde Samsung, yazarlar ve sanatçılar tarafından kullanılan kalemlerin hikayesini okuyucular için derledi.

Hattat Fırçaları

Asya'nın hat (güzel yazma) sanatı, binlerce yıl önce Çin'de başlamış ve krallığın en saygın sanat formlarından biri olmuştur. Çinli hattatlar bambudan ya da daha süslü malzemelerden üretilmiş, hayvan kılından ya da tüylerinden yapılma fırçalar kullandılar. Sanatçılar yazıları kağıda ya da seramik gibi el sanatlarına boyayla işlediler. Stiller yüzlerce yılda evrim geçirirken; kullanılan karakterler hem somut hem de sembolik anlamlar içerirdi.

Kaz Tüyü Kalemler

Uzun bir süre, yazarların yazmak için kullandığı enstrüman kuş, genellikle de kaz tüyünden kalemler oldu. Yazmak için tüy bilenir ve mürekkebe batırıır. Ünlü yazarlar Jane Austen ve Charles Dickens en tanınmış eserlerini bu kaz tüyü kalemleri kullanarak yazdılar; Beethoven'ın da çelikten kuş tüyü ya da tamamen kaz tüyü kalemlerden kullandığı biliniyor.Keskin vuruşu ve esnekliği nedeniyle çok sevilen bu yazı enstrümanı; Magna Carta ve Amerikan Bağımsızlık Bildirisi'nin yazımında da kullanılmıştır.

Dolmakalemle

Bazı büyük çağdaş yazarlar daktilo, hatta kurşun kalem kullanırken, bazıları dolmakalemleri tercih ederdi. Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes romanlarının el yazmalarını, Duofold adlı bir dolmakalemle yazmıştır. Mark Twain de yazarken dolmakalemi tercih eden yazarlardan. Dolmakalemin içinde yer alan mürekkep haznesi, yazarın kalemi mürekkebe batırma ihtiyacını ortadan kaldırıyordu.

Teknik kalemler ve Tükenmezkalem

İlk kez 1888'de kullanılmaya başlayan tükenmez kalemler, o günden bu yana dünyanın en popüler kalem türü olma unvanını koruyor. Performans ve kullanım kolaylığı, yıllar süresince kalemle ilgili buluşlara öncülük etti ve tükenmez kalem her amaca uygun bir yazı gereci olduğunu kanıtladı. Ancak, yine de mühendisler ve mimarlar tarafından kullanılan çok daha hassas kalemlere de ihtiyaç vardı. Teknik kalemler, son yarım yüzyılda pek çok teknik alanda profesyonellerin ihtiyaçlarını karşılamak için bir değişim sürecinden geçti. Bu kalemler teknik olarak çok daha küçük bir uca sahip.

S Pen

Tıpkı teknik kalemler gibi, S Pen de kullanıcıların ihtiyaçlarına uygun olarak bir dönüşüm geçirdi. Samsung, Galaxy Note ve S Pen'in ilk piyasaya sunulduğu günden bu yana, her sürümde bir önceki sürümün daha da geliştirilmiş versiyonunu sunmaya gayret ediyor. Galaxy Note 4'ün küçük ve hafif bir tasarıma sahip olan S Pen'i, seçkin bir yazı gerecine benzer şekilde tasarlanmıştır. Parmak dokunuşunu taklit eden ve dokunmatik ekran ortamına uygun kusursuz bir tasarıma sahip olan S Pen, daha hızlı veri girişi için kısayol jestlerini içeren çok fonksiyonlu butonuyla da kullanıcılara kullanım kolaylığı sağlıyor.

S Pen, kendisini ifade etmek isteyen sanatçıların tercih ettiği bir araç olmanın yanı sıra düzenli ve verimli çalışmayı sevenlerden de büyük rağbet görüyor. Galaxy Note 4'ün S Pen'i; tek butona dokunarak görünür hale gelen Temassız Komut menüsü kapsamında Akıllı Seçim, Görev Notu, Ekran Notu ve Görüntü Kırpma özelliklerini sunuyor.Temassız Görüntüleme özelliği ise kullanıcıların bilgiye kolay erişmesini sağlıyor.

Samsung'un şimdiden dördüncü sürümünü sunduğu S Pen'in zaman içinde nasıl bir gelişim süreci geçireceği ise merak konusu.

Okuyucu Yorumları