Saç baş yolduran telif davaları...

Telif hakkını koruduğunu iddia eden kuruluşların açtığı bazı davalar, gerçekten saç baş yolduruyor.

Yok böyle dava!

Müzik ve sinema sektörünün en büyük kabusu olan ve önüne uzun yıllardır bir türlü geçilemeyen korsan kullanım, sadece ülkemizde değil, hemen hemen dünyanın her yerinde çözülmeyi bekleyen büyük bir problem.

Bu anlamda korsana savaş açmak için kurulan ve bu konuda tedbirler alan kuruluşlar da yok değil.

Açılımı 'Recording Industry Association of America' olan ve plak şirketleri ile dağıtımcı firmaların bir araya gelerek meydana getirdikleri RIAA, ülkemizde kurulu bulunan MÜYAP gibi, ABD'deki müzik endüstrisinin haklarını koruyan bir organizasyondur. Özellikle internet üzerinden illegal olarak müzik indirmeye çalışan korsan kullanıcılara karşı savaş açan birlik, ülke çapında legal kullanımı özendirmeyi kendine misyon edinmiş durumda.

Bir diğer birlik ise açılımı Motion Picture Association of America olan MPAA'dir. ABD'de kurulan ve kar amacı gütmeyen bir şirket olarak hizmet veren MPAA, ülkemizde kurulu bulunan RTÜK'e benzer şekilde Amerikan sinema ve televizyon sektörünün kontrolörü olarak biliniyor.

Örneğin, Napster'a karşı yıllar önce kazandığı bir zaferle 35.000'e yakın kişiyi dava eden RIAA, bazen de talihsiz davalarla gündeme geldi. İllegal olarak müzik dosyalarını internetten indirdiğini iddia ettiği ancak henüz internet bağlantısı bile bulunmayan kişileri mahkemeye veren RIAA, bu nedenle zaman zaman yargısız infaz yapmakla suçlandı.

Biz de bu makalemizde, RIAA ve benzeri grupların açtığı gülünç ve aynı zamanda bir hayli düşündürücü davaları masaya yatırıyoruz. Makalemizin devamına galeri sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları