Sadece 25MB'lık Windows 7!

Windows 7'nin sadece 25 MB boyutundaki özel sürümü ve merak edilen sorulara cevaplar. Hepsi burada.

Sadece 25MB'lık Windows 7!

Microsoft'un Profesyonel Geliştirici Konferansı'nda konuşan Mark Russinovich, Windows 7'nin temellerine inerek kernel çekirdeğinden bahsetti.

Russinovich iki saat boyunca Windows 7 ve Windows Server 2008 R2'de yaptığı değişiklikleri anlatan ve Windows sürüm numarası gibi kafa karıştıran konuları aydınlığa kavuşturdu. Windows 7'nin sürüm numarasının 6.1 olarak gözükmesinin sebebi, Windows 7'nin uygulamalarla geriye dönük uyumluluğu, eğer 6'lı sürüm değil 7'li bir sürüm numarası olsaydı pek çok uygulama numarayı kontrol ederek çalışmayacaktı. Yani bazılarının ortaya attığı gibi Windows 7, Windows 6.1 değil, bu uygulama uyumluğunu kolay yoldan sağlayan bir hile.

Sunulan ilginç bir Windows 7 sürümü ise MinWin oldu. 25MB sabit disk alanı kaplayan ve 40MB RAM kullanan bu Windows sürümünde bilgisayarın açılması ve ağa erişilmesi için gereken minimum özellikler var: kernel, dosya sistemi sürücüsü, cihaz sürücüleri, hizmetler ve TCP/IP Stack.

MinWİn: sadece 25 MB!

MinWİn: sadece 25 MB!
Windows'u yaptılar, şimdi anlamaya çalışıyorlar

MinWin sistem kurtarma için kullanışlı bir araç olsa da esas amacı Windows'un mimari katmanlarını sergilemek. Microsoft'un gömülü kullanım ve grafik arayüzü olmayan Server Core sürümü için kullanılıyor. Ancak bir problem var, işletim sistemi kendi içinde birbirine dayanan bağımlılıkla dolu ve Russinovich bu bağımlılıkları tam olarak anlamadıklarını itiraf ediyor.

Mühendisler alt seviye API'lere özellikler ekledi, daha yüksek seviye API'lerin DLL'lerini kullanabileceğini düşündüler ama bu alt seviye API'leri çıkarttıklarında bozulduğunu gördüler. MinWin, Windows'u katmanlı, sürdürülebilir ve bağlantıları anlaşılabilir hale getirmekte ilk adım.

MinWin'i yapmak için mevcut DLL'leri bu istenmeyen bağımlılıklardan kurtarmak isteyen Microsoft, Kernel32.dll için KernelBase.dll'yi oluşturdu. İşlevleri Kernel32'de arayan uygulamalar Kernelbase'e yönlendiriliyor ve Kernel32 MinWin dışında kalıyor.

DLL dosyaları ve Windows hafıza izi

DLL dosyaları ve Windows hafıza izi
Yüzde 30 daha iyi

Bağlantılı bir problem farklı API'lerin performans için aynı DLL'leri kullanması. Her API için ayrı DLL yerin, programcı olanları API'lere bağlayarak çalışıyor. Bunun için de sanal DLL'ler oluşturuluyor ve bir şema dosyası her işlemin Windows'a bildirdiği verileri toplayarak Windows'un gerçek API'nin nerede olduğunu takip etme imkanı tutuyor.

Russinovich, Windows 7'nin hafıza izinin yüzde 30 azaltıldığını ve bu sayede hızlandırıldığını belirtiyor. Desktop Windows Manager'ın yeniden düzenlenmesiyle her pencerenin hafızaya ikinci kez yazılmasının önüne geçilmiş. Ayrıca artık kayıt defteri hafıza adreslemeli bir dosya olarak erişilmiyor ve Windows XP'de yapılan değişiklik tersine çevriliyor.

Yüksek hafıza gerektiren işlemler daha iyi denetleniyor. Ayrıca en sık yapılan 300 işlem; örneğin Başlat tuşuna tıklanması veya Kontrol Panel'in açılması optimize edilmiş ve masaüstünde kullanıcıların rahat etmesi sağlanmış.

Bozuk programları çökmeden çalıştırabiliyor

Bozuk programları çökmeden çalıştırabiliyor
Hatalı yazılımlar biraz performans karşılığı düzgün çalıştırılıyor

Microsoft kullanıcı modu hatalarının yüzde 15'inin ve sistemi kapatan çökmelerin yüzde 30'unun "Heap corruption" yüzünden gerçekleştiğini tespit etmiş.

Uygulamalar boşaltılan hafızaya veya kendilerine ayrılan hafızanın ötesine geçmeye çalışınca ortaya çıkan sorunlar Fault Tolerant Heap (Hata toleranslı yığın) özelliği ile çözülmüş.

Uygulama birkaç kez çökerse, Windows otomatik olarak bu uygulamanın hafızada yaptığı işlemlere müdahale ediyor. Daha fazla hafıza ayırıyor, boşaltılan hafızanın da kopyasını alıyor ve yeniden okunabilmesini sağlıyor. Kullanıcı da, bu tür bir durumda otomatik ayar sonucunda yüzde 15 performans kaybına karşılık, hatalı ve bozuk yazılımları çökme olmadan çalıştırabiliyor. Bu özelliği tamamen kapatmak ya da açmak mümkün.

ZIP'in yerini VHD aldı!

ZIP'in yerini VHD aldı!
ZIP'e gerek tyok VHD formatı var

UAC yani User Account Control ile ilgili de konuşan Russinovich, UAC'nin bir anti-zararlı yazılım uygulaması olmadığını belirtiyor. Sistemi tam anlamıyla korumadığını ve sisteme zararlı yazılım bulaşırsa kullanıcıların tehlikede olduğunu belirtiyor. Özellikle Admin hesabında zararlı yazılımlar admin hakları kazanabiliyor.

Bunu göstermek içim orijinal ve Microsoft imzalı bir çalıştırılabilir dosyanın zararlı bir uygulamayı kullanıcı UAC sorgusuyla karşılaşmadan çalıştırabildiğini de gösterdi. UAC işe yarayan bir uygulama ama tam koruma sağlamıyor, Russinovich'in vurguladığı bu ve tavsiyesi anti-virüs, anti-zararlı yazılım uygulamalarının kullanılması oluyor.

Son olarak VHD yani Virtual Hard Drive format'tan bahsetti. Bu format, ZIP'in yerini alan standart paket türü oluyor. Bir önceki haberimizde Windows 7'nin işlemci kullanımındaki güçlü yönlerini okuyabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları